Trend Akkugyárat épít a Veolia

Akkugyárat épít a Veolia

autopro.hu/P.B. | 2022.01.15 04:17

Akkugyárat épít a Veolia

A kép illusztráció. | Fotó: Daimler Global Media Site

Bejelentette első akkumulátor-újrahasznosító üzemének építését a Veolia, Nagy-Britannia legnagyobb erőforrás-kezelő vállalata. A tervek szerint az üzem az országban gyártott elektromos autók húsz százaléka számára biztosít majd akkumulátorokat.

Hirdetés

A Veolia által bejelentett üzem jelen állás szerint 2024-ben nyitja meg kapuit. Az akkumulátorok újrahasznosítása olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás, mint például a lítium bányászata. Becslések szerint egy tonna lítium kinyeréséhez közel 1,9 millió liter vízre van szükség. Az újrahasznosított anyagok használata során kevesebb vízre van szükség, valamint akár 50 százalékkal csökkenhet az akkumulátorgyártásból származó üvegházhatású gázok kibocsátása.

A gyár West Midlands-ben, Minworth városában épül fel. Ez az első lépése annak a tervnek, amelynek keretében 2040-re Nagy-Britanniában olyan infrastruktúrát építenek, ami évi 350 ezer tonna alapanyagot biztosítana az országban gyártott elektromos autók akkumulátorai számára.

Körforgásos gazdaság a cél

Az üzemben kezdetben kisütik és szétszerelik az akkumulátorokat, ezt követően a mechanikai és kémiai szétválasztási folyamatokkal nyerik ki a használható anyagokat az akkumulátorokból. Ezenkívül a Veolia globális hálózatát arra fogja használni, hogy az elkövetkező öt évben egy teljes körforgásos gazdasági megoldást hozzon létre akkumulátorok gyártására Európában.

2021 márciusában a Renault Csoport, a Veolia és a Solvay partnerséget jelentett be, amely lehetővé teszi az elektromos járművek akkumulátoraihoz szükséges fémek körkörös gazdaságát Európában.

Muszáj újrahasznosítani

Ez egy fontos első lépés az Egyesült Királyság azon útján, ami egy etikus és fenntartható akkumulátor-ellátási lánc létrehozására irányul. Nem érhetjük el a karbonsemlegességet beruházások, valamint új technológiák és újrahasznosítási lehetőségek fejlesztése nélkül. Az elektromos járművek iránti kereslet növekedésével szükségünk lesz az ehhez hasonló létesítményekre – fogalmazott Gavin Graveson, a Veolia ügyvezető alelnöke.

Graveson hozzátette, hogy az újrahasznosítás nélkül nem lesz elegendő nyersanyag ahhoz, hogy ki lehessen szolgálni az elektromobilitás által támasztott igényeket – írja a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink