Trend A volt VW-vezér először beszélt a dízelbotrányról

A volt VW-vezér először beszélt a dízelbotrányról

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.15 09:18

A volt VW-vezér először beszélt a dízelbotrányról

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen volt vezérigazgatója, Martin Winterkorn február 14-én, szerdán azt mondta egy német bíróságnak, hogy nem csapta be a befektetőket az autógyártó által a dízelmotorok károsanyag-kibocsátási tesztjeinek manipulálása miatt.

Hirdetés

Ez volt az első alkalom, hogy Winterkorn az úgynevezett dízelbotrányról beszélt a bíróságon, több mint nyolc évvel azután, hogy a csalás híre miatt lemondásra kényszerült. Korábban a német parlament alsóházának vizsgálóbizottsága és a Volkswagen által megbízott ügyvédi irodák már kihallgatták.

A 76 éves Winterkorn azt mondta a braunschweigi felsőbb regionális bíróságnak, hogy nem vett részt a Volkswagen dízelautók motorjaiba illegális hatástalanító eszközök beépítéséről szóló döntésekben.

„Nem kértem és nem is bátorítottam ezt a funkciót, és nem is helyeseltem a használatát" – mondta.

Későn értesült a problémáról

A 2019-ben benyújtott vádiratban Winterkornt azzal vádolták, hogy nem tájékoztatta időben a pénzügyi kereskedőket a hatástalanító eszközök használatáról, ahogy azt a törvény előírja. Winterkorn rövid nyilatkozatában azt mondta, hogy csak későn értesült a problémákról, és nem teljes mértékben.

„Ha teljes képet kaptam volna, nem haboztam volna, hogy közvetlenül foglalkozzak a történtekkel és tisztázzam azokat" – idézi nyilatkozatát a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink