Trend A Toyota ingyenessé teszi a THUMS testmodell szoftverét

A Toyota ingyenessé teszi a THUMS testmodell szoftverét

autopro.hu/V.M. | 2020.06.24 10:19

A Toyota ingyenessé teszi a THUMS testmodell szoftverét

Fotó: Toyota Global Newsromm

A Toyota 2021 januárjától ingyenesen elérhetővé teszi a THUMS, közlekedési balesetek során keletkező sérülések szimulációjára és elemzésére szolgáló testmodell szoftverét. A japán autógyártó azt reméli, hogy a program szélesebb körű használata javítani fogja a közlekedésbiztonságot.

Hirdetés

2000-es bemutatásakor a járműbiztonsági fejlesztések támogatására tervezett Teljes Emberi Modell a Biztonságért (Total Human Model for Safety – THUMS) volt az első virtuális testmodell szoftver. A program, aminek hatodik verziója tavaly készült el, az elmúlt kettő évtizedben folyamatosan fejlődött, a test különböző részeinek, és belső szerveinek egyre részletesebb modellezésével, valamint eltérő nemek, fizikumok és életkorok hozzáadásával. A 2015-ben megjelent ötödik verzió 2016-os frissítése óta például már akár tíz-, hat- vagy mindössze hároméves gyerekek modelljeivel is végezhetőek szimulációk.

A THUMS segítségével sokkal pontosabb kép alkotható a baleseti sérülésekről, mint a tradicionális próbababák használatával. A számítógép-alapú modellezés továbbá lehetővé teszi a tesztek gyors és költséghatékony módon történő ismételt elvégzését is, csökkentve a fejlesztési időt és költségeket.

Már most is sokan használják

A Toyota programját jelenleg Japánban és világszerte száznál is több autógyártó, beszállító, egyetem, kutatóintézmény, illetve más szervezet használja, emellett több, ütközési teszteket végző szervezet is fontolgatja a szoftver integrálását a következő tesztelési procedúráikba. A THUMS segítséget nyújt az olyan biztonsági technológiák fejlesztésében, mint a biztonsági övek, légzsákok vagy a gyalogosok sérülési kockázatát mérséklő karosszériakialakítások.

A szoftver ingyenesen elérhetővé tételétől azt is várják, hogy annak használhatósága javulni fog, ahogy a felhasználók saját fejlesztéseket végeznek rajta, amiket aztán megosztanak másokkal.

A szoftvert a szabadon elérhetővé nem válásig a tokiói JSOL Corporation és a párizsi ESI Csoport forgalmazza.

Kiemelt Partnereink