Trend A természetet hívta segítségül akkuhűtésben a Mahle

A természetet hívta segítségül akkuhűtésben a Mahle

autopro.hu/V.M. | 2023.08.14 14:19

A természetet hívta segítségül akkuhűtésben a Mahle

Fotó: Mahle

A Mahle egy bionikus, vagyis az élő természetben megfigyelhető megoldásokon alapuló akkumulátorhűtő lemezt fejlesztett ki, ami gyorsabb töltést és az energiatároló élet idejének kitolását teszi lehetővé.

Hirdetés

A német autóipari beszállító termékében a hűtőcsatornák kialakítását a természetes megoldásokat, például a korallok felépítését alapul véve tervezték meg, amivel a mérnököknek sikerült oly módon megváltoztatniuk a hűtőfolyadék áramlását, hogy az akkumulátorcellák hatékonyabb hűtését valósítsák meg.

A lítiumion akkumulátorok celláinak hőmérséklete tartósan nem haladhatja meg a 40 Celsius fokot, ugyanakkor az egyes cellák hőmérsékletének is a lehető legkiegyensúlyozottabbnak kell lennie, ezért a hűtésről általában folyadékhűtést használó hűtőlemezekkel gondoskodnak.

A Mahle állítása szerint a bionikus kialakításnak hála a hűtési teljesítményt 10 százalékkal növelték. Ez elég volt ahhoz, hogy az akkumulátor működése során mérhető hőmérséklettartományt a felével csökkentsék.

A kisebb hőterhelés hosszabb élettartamot biztosít az akkumulátornak belső szerkezetének lassabb degradálódása által, miközben a hatékonyabb hűtés által a magasabb töltési teljesítmény, vagyis a gyorsabb töltés is megvalósíthatóvá válik.

Fenntarthatóbb dizájn

A Mahle a bionikus dizájn plusz előnyeként említi, hogy a hűtőlemeznek nagyobb szilárdságot kölcsönöz, ami vékonyabb kialakítást, azáltal 15 százalékkal kevesebb anyag felhasználását teszi lehetségessé.

Végső soron a hűtőlemez gyártása kevesebb anyag és energia felhasználásával történhet meg, ami kedvez a fenntarthatóságnak – írja közleményében a Mahle, ami a lítiumion akkumulátorokhoz való hűtőrendszerek fejlesztésében több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink