Trend A nyersanyaghiány miatt késhet majd az e-mobilitás

A nyersanyaghiány miatt késhet majd az e-mobilitás

autopro.hu/D.Á. | 2022.02.04 08:18

A nyersanyaghiány miatt késhet majd az e-mobilitás

Ola Kaellenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója | Fotó: Daimler Global Media Site

Egyértelmű, hogy a világ célja az elektromos mobilitás minél előbbi terjedése, az autógyártók pedig gőzerővel dolgoznak is a megvalósításon. Az akadályokkal azonban – úgy néz ki – út közben kell szembesülnie az iparnak. Az egyik komoly hátráltató tényezőről a Mercedes-Benz vezérigazgatója beszélt.

Hirdetés

Ola Kaellenius az elektromos autók gyártásához szükséges nyersanyagok hiánya hátráltatni fogja az átállást a fosszilis üzemanyagok égetéséről. A Mercedes-vezér szerint esélyes, hogy a bányászati és nyersanyagfeldolgozó-kapacitások nem fognak olyan ütemben fejlődni, ahogy azt az autógyártás megkövetelné, mindez azonban megakadályozni nem fogja az átállást. Számításba kell venni továbbá, hogy az etikus és kevésbé környezetszennyező bányászat eleinte még lassabb és drágább lehet.

Az akkumulátorgyártáshoz a lítium és a nikkel és a mangán, az egyéb alkatrészekhez pedig a magnézium azok a fő nyersanyagok, amikért az autógyártók elektromos járműveik gyártásának felfuttatása közepette versengenek, a kereslettel lépést tartani nem tudó kínálat azonban az árak folyamatos emelkedését hozza. Ezt ellensúlyozandó például Ola Kaellenius vállalata is megemelte autóinak árait — írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink