Trend A németek a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentésén ötletelnek a legtöbbet

A németek a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentésén ötletelnek a legtöbbet

autopro.hu/B.B. | 2019.06.07 10:40

A németek a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentésén ötletelnek a legtöbbet

Dízelbotrány, lassuló konjunktúra, amerikai-kínai kereskedelmi feszültség – bőven van miért aggódni a globális világgazdaság jövője miatt. Az ilyen nehézkes helyzetekben mindig jól jön a találékonyság, ami az iparban a szabadalmak számában jelenik meg.

Hirdetés

Továbbra is találékony formában van a német autóipar, legalábbis a Német Szabadalmi és Védjegyhivatal (DPMA) éves összesítése szerint: a német autógyártók és beszállítók a megelőző évekhez hasonlóan rengeteg szabadalommal álltak elő. Az innovációs örömöt ráadásul növeli, hogy mind a hagyományos belsőégésű, mind a hibrid és teljesen elektromos meghajtáshoz záporoztak az ötletek.

A belsőégésű motorokhoz köthető, 2018-ban a német, illetve európai uniós szervekhez benyújtott szabadalmak 47 százaléka, összesen 4052 német ipari szereplőktől érkezett. Ezek többsége – nem meglepő módon – a fogyasztás további csökkenésével, valamint a károsanyag-kibocsátás javításával foglalkozott.

Ezen kívül az újfajta technológiák terén is van sütnivalója a német cégeknek, hiszen a tisztán elektromos hajtásnál a szabadalmak 39, a hibridek esetében 36 százaléka hozzájuk köthető. Darabszámban ez 459, illetve 3168 darab bejegyzett, Németországból érkező újítást jelent.

A DPMA első embere, Cornelia Rudloff-Schäffer örvendetesnek nevezte, hogy különféle technológiáknál is töretlen a német innovációs képesség. Szintén pozitív, hogy a német műszaki felsőoktatás is élen jár e téren, például csak Észak-Rajna-Vesztfália főiskolájáról 129 szabadalom érkezett a szervekhez.

Kiemelt Partnereink