Trend A járvány fellendítette az okoskártyák technológiáját

A járvány fellendítette az okoskártyák technológiáját

autopro.hu/D.Á. | 2021.08.23 10:22

A járvány fellendítette az okoskártyák technológiáját

Fotó: Pexels

Az okoskártyák már több évtizede jelen vannak. Először a stabil mobilkommunikáció és okos beléptetési rendszerek megteremtését segítették, azóta pedig egyre több területen használatosak. Az okoskártyák a bizalmas információk és adatok egyre biztonságosabb kezelését teszik lehetővé. Most a tömegközlekedés megreformálása a cél.

Hirdetés

A kontakt, az érintés nélküli és a kettős interfész kártyák iránti kereslet a koronavírus hatására jelentősen megugrott. Ugyan a kijárási és utazási korlátozások, távmunka bevezetése is a növekvő igényt magyarázza, mégis az egészségügyben volt a legnagyobb szükség az okoskártyákra. A legújabb kártyatechnológiák segítségével az egészségügyi dolgozók gyorsan és könnyen el tudják érni a betegek adatait, valamint a biztosítási csalások is könnyebben kivédhetők általuk.

Az okoskártyák technológiájából legtöbb hasznot húzó iparág a személyszállítás. A munkahelyekre, iskolákba visszatérő emberek a technológia segítségével gördülékenyen és biztonságosan használhatják a tömegközlekedést. Egy kimutatás szerint főleg a személyszállításban betöltött szerepe miatt 75 milliárd dollár értékű lesz a globális okoskártya-piac 2026-ra.

A Midlands Connect szállítmányozó vállalat arra kérte a brit kormányt, hogy sürgősen fektessen be 24 millió dollárt egy új, érintésmentes utazási kártya megalkotásába, amellyel Anglia Midlands régiójának teljes vasút-, busz- és villamoshálózatán használható. A vállalat szerint a kártyás rendszer az érintésmentesség nyújtotta biztonság és kényelem ígéretével vonzóbbá tehetné a tömegközlekedést. A technológia 2024-ben mutatkozhat be a teljes Midlands régióban, de egyes helyeken már akár jövőre. 2019-ben Európa az okoskártya-piac több, mint negyedéért felelt.

Példák különböző földrészekről

Észak-amerikai fejlesztések is akadnak. Hawaii fővárosában, Honoluluban idén áprilisba jelentették be az új okoskártyás rendszer kialakításának tervét a tömegközlekedésben, amely a papíralapú jegyeket váltja majd. A Kanadában, Ontario tartományban található Quinte West városában többek között a nemrég átadott buszokon is megtalálható már egy okoskártyás jegyváltási lehetőség.

A készpénz nélküli fizetési lehetőségeket fejlesztő, hongkongi Octopus Holding vállalat által piacra dobott okoskártyás rendszer több, mint 300 kínai városban használatos a tömegközlekedésben. A teljes infrastruktúra az év végére készül el. Indiában a Delhi Metro első teljesen autonóm metrószerelvényének elindítása előtt az üzemeltető cég a tervek szerint ki fog adni egy okoskártyás metróhasználati rendszert. Elérhető lesz vele a metróállomásokra való belépés, jegyvásárlás, buszhasználat, de akár készpénzfelvétel és bolti vásárlás is.

Az okoskártyák ma már mindenhol jelen vannak és egyre csak terjednek, de nem zavartalanul. A vállalatok és kormányzati szervek ellen egyre gyakrabban elkövetett kibertámadások miatt folyamatos problémát okoz a biztonság kérdése, és a sztenderdizálás terén is fejlődhetnének a gyártók. Az szegmens élén álló Cardcom, CardLogix, CPI Card Group, Hypercom, Infineon Technologies, Ingenico, NXP Semiconductors NV, Square Inc. és Verifone cégek folyamatosan új lehetőségek és feltörekvő iparágak után néznek, hogy terjesszék és fejlesszék az okoskártya-technológiát — írta meg a Machine Design.

Kiemelt Partnereink