Trend A Daimler és a VW részvételével indult kezdeményezés a tiszta lítiumért

A Daimler és a VW részvételével indult kezdeményezés a tiszta lítiumért

autopro.hu/P.B. | 2021.06.11 11:17

A Daimler és a VW részvételével indult kezdeményezés a tiszta lítiumért

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen, a Daimler, a BASF és a Fairphone közös kezdeményezést indított a lítium fenntartható és átlátható beszerzésének érdekében. A vállalatok a lítium chilei bányászatára összpontosítanak, a dél-amerikai országból szerzik be a fontos fémeket – elsősorban a lítiumot, de nem csak azt.

Hirdetés

A négy alapítóvállalat (három német és egy holland) felkérte a német GIZ-t, hogy koordinálja az együttműködést, és szervezzen be minél több tagot. Sőt, egy olyan platform létrehozása a cél, amiben a cégek mellett emberjogi szervezetek, kormányzati vállalatok és bányászati cégek is részt vehetnek.

A Volkswagen szerint a „Felelős Lítiumért Partnerség” 2021 tavaszán indult el, és a tervek szerint 2,5 évig fog tartani. Nem is annyira a bányászat promotálása a cél, hanem az Atacama vízgyűjtőinek megóvása, valamint a természeti erőforrások felelős használata.

Egyre több lítium kell

A partnerség hátterében az áll, hogy az elektromobilitás terjedésével egyre több lítiumra van szükség, ami miatt új bányákat nyitnának. A Chile és Peru területén található Atacama-sivatag talajának egy része sós, a felszín alatt pedig a Föld egyik legnagyobb lítiumkészlete rejlik.

Az együttműködést kezdeményező cégek közös nyilatkozata szerint viszont fontos megóvni a Salar de Atacama törékeny ökoszisztémáját – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink