Trend 5G-vel teszi jövőbiztossá az elektromos autók gyártását a Ford

5G-vel teszi jövőbiztossá az elektromos autók gyártását a Ford

autopro.hu/V.M. | 2020.06.26 14:22

5G-vel teszi jövőbiztossá az elektromos autók gyártását a Ford

Fotó: Ford

A brit állam pénzügyi támogatásával a Ford 2020 őszén meg fogja kezdeni az 5G használatát a nagy-britanniai fejlesztőközpontjában. A Vodafone Business által szállított technológia az elektromos járművek gyártási folyamatainak fejlesztését fogja szolgálni.

Hirdetés

Az 5G hálózatot a Ford, a Londontól Keletre lévő Dunton Technikai Központjának új, E:PriME (Electrified Powertrain in Manufacturing Engineering) létesítményébe fogják telepíteni. A létesítményben a Ford és hét konzorciumi partnere azt kutatják, hogy a legmodernebb gyártási technológiákat, eljárásokat hogyan lehetne felhasználni az elektromos járművek hajtásláncainak gyártásánál, ezáltal felgyorsítva azt.

Az 5G hálózattól azt remélik, hogy megoldja majd a vezeték nélküli hálózatok ipari alkalmazását jellemző problémák nagy hányadát. Az 5G kisebb késéseket, nagyobb sávszélességet, valamint jobb biztonságot és megbízhatóságot ígér.

A Ford az elektromos járművek gyártása során használt hegesztőgépek összeköttetésére fog összpontosítani. Az elektromos autók akkumulátorainak és villanymotorjainak készítése mintegy ezer forrasztást igényel, ami azt jelenti, hogy egyetlen jármű gyártása során percenként félmillió „darabnyi” adat keletkezhet – áll a Vodafone sajtóközleményében. Éppen ezért, a gyors, megbízható és nagy kapacitású adatrögzítés, illetve elemzés kulcsfontosságú lesz a jövőben, hogy a gyártási folyamatok azonos ütemben fejlődhessenek a villanyhajtású járművek iránti kereslettel.

A mai technológiákkal nehéz a továbblépés

Chris White, a Ford 5G projektmenedzsere elmondta, hogy az összekapcsoltság megteremtése a mai gyárakban jelentős idő- és pénzbefektetést követel. A mai technológiák korlátozhatják a következő generációs gyártási rendszerek alkalmazhatóságát, az 5G ugyanakkor felgyorsíthatja a változásokat.

Oliver Dowden, digitalizációs, kultúra-, média- és sportügyi miniszter az állami támogatás bejelentésén elmondta, hogy Nagy-Britannia vezető szerepre törekszik az ötödik generációs vezeték nélküli hálózatok használata terén, ennek megfelelően 2017 óta az állam több millió fonttal támogatta az országban indult tesztprogramokat.

Kiemelt Partnereink