Trend 3D-nyomtatott réztekercselés forradalmasíthatja a villanymotor-gyártást

3D-nyomtatott réztekercselés forradalmasíthatja a villanymotor-gyártást

autopro.hu/V.M. | 2021.08.31 04:20

3D-nyomtatott réztekercselés forradalmasíthatja a villanymotor-gyártást

Fotó: ExOne

A villanymotorokat fejlesztő amerikai Maxxwell Motors sikeresen készítette el az elektromos motorok réztekercselését 3D nyomtatással, egyetlen elemmel helyettesítve a több tekercsből álló komponenst.

Hirdetés

Az elektromos motorok tekercselésének és forgórészének optimalizálása az egyik faktor, ami segítheti az elektromos járművek terjedését, ám a tekercselés gyártásának mai eljárásai költségesek, gazdaságtalanok, illetve korlátozzák a dizájnlehetőségeket, ezáltal a teljesítményt.

A Maxxwell, a szintén amerikai, 3D nyomtatókat gyártó ExOne-nal együttműködve sikeresen dolgozott ki egy olyan 3D-nyomtatott réztekercselési dizájnt, ami megoldást kínál a tradicionális gyártás jelentette kihívásokra. Jelenleg a koncepció további fejlesztése és tesztelése zajlik.

„Mikor 3D-nyomtatjuk (a tekercselést), egy csomó kihívás egyszerűen a múlté lesz, és lehetőségünk nyílik a motor teljesítményének javítására” – értékelte az új eljárást a Maxxwell vezérigazgatója, Michael Paritee, aki korábban a General Motors-nál vezetett technológiai projekteket. Hozzátette, hogy az additív gyártással a teljesítmény mellett a fenntarthatóságot is növelni tudják a hulladék csökkentése által.

Egyszerűbb gyártás

A Maxxwell végső célja, hogy egy egységes rézdarabbal helyettesítse a villanymotorok szokványos tekercselését, szükségtelenné téve a tekercselés műveletét és a különböző részek hegesztéssel összeerősítését.

A tekercselés 3D nyomtatású készítésével a motor gyártása kevesebb lépéssel, valamint kisebb energiafelhasználás és hulladékképződés mellett lenne elvégezhető. Ezzel egy időben a gyártási technológiával javítható a motor teljesítménye.

A 2018-ban alapított Maxwell, ami mára kilenc Egyesült Államokban és más országokban jegyzett szabadalom birtokosa, ritkaföldfémektől mentes motorok fejlesztésén dolgozik. Portfóliójában jelenleg kettő villamosgép szerepel.

Teret nyer az additív gyártás

A 3D nyomtatás növekvő szerepet játszik az autóiparban, mivel lehetővé teszi az alkatrészek és eszközök gyorsabb, optimalizált formában történő legyártását – utóbbi által a tömegcsökkentést a strukturális szilárdság megőrzése mellett. A 3D nyomtatást gyártósori eszközök és autók alkatrészeinek gyártásában egyaránt alkalmazzák.

A technológiát alkalmazó OEM-ek között szerepel például a Volkswagen, a Nissan, a GM és a Ford is. Utóbbi csakugyan együttműködik a Maxxwell partnerével, az ExOne-nal.

Kiemelt Partnereink