Techtogether UniTech: kombájnépítő verseny mérnökhallgatóknak

UniTech: kombájnépítő verseny mérnökhallgatóknak

autopro.hu | 2014.02.24 12:17

UniTech: kombájnépítő verseny mérnökhallgatóknak

A fiatal tehetségeket megcélzó újabb hangulatos, munkaerő-piaci szempontból ugyancsak hasznos versenyt mutatunk be olvasóinknak.

Hirdetés

Május 23-án rendezik meg az idei UniTech verseny döntőjét, ahol egy olyan gépcsoport tervezése és megépítése áll a középpontban, amely egy magajáró arató-cséplőgép egyes funkcióinak végrehajtására alkalmas. A járműkategória megválasztása nem a véletlen műve: a mezőgazdasági gépeket gyártó Claas áll a kezdeményezés mögött.

A speciális szerkezetnek 3 egységből kell állnia: a funkciók többségét megvalósító központi egység – ez lenne maga a „kombájn” – , egy adapter, amely a terményt a fő egységbe juttatja, valamint egy szállítókocsi, mely az adapter szállítására szolgál, egyben a kombájn vontatmánya.

A 34 indulóból 11 csapat jutott a fináléba, akik a következő felsőoktatási intézményeket képviselik: Kecskeméti Főiskola (Betakarítók), Debreceni Egyetem (Foolish Engineers, Perimetrosz), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (GR Works, PIMP), Sapientia Erdélyi Tudományegyetem (HAL), Miskolci Egyetem (Megoldberg, Megoldjuk), Széchenyi István Egyetem (SZElektálók), Szent István Egyetem (SZIE engineers), Óbudai Egyetem (Vegyes).

A versenyt lezáró, gyakorlatias megmérettetés helyszíne a Claas Hungária Kft. törökszentmiklósi telephelye, ahol az alábbi kihívásokkal kell sikeresen megküzdeniük a legfeljebb 4 fős hallgatói csapatok járműveinek: mobilitás feladat, aratás, fárasztó vizsgálat.

Ilyen gépeket alkottak 2013-ban a fiatalok

A döntőbe jutott jelentkezők csapatonként 50 ezer forintos támogatást kapnak a Claas-tól gépeik megépítéséhez. A verseny fődíja egy gyárlátogatás a Claas Harsewinkel-i központjában, valamint személyenként egy-egy grafikus munkaállomásként alkalmazható laptop. A leginnovatívabb konstrukcióért járó különdíj egy valódi aratási gyakorlat „éles terepen”, egy profi kombájnnal.

Kiemelt Partnereink