Techtogether Új intézménytípust vezetnek be a magyar felsőoktatásban

Új intézménytípust vezetnek be a magyar felsőoktatásban

autopro.hu | 2013.08.16 12:58

Új intézménytípust vezetnek be a magyar felsőoktatásban

Jönnek a közösségi főiskolák, jövőre emelkednek a pontszámok, de a minőségi változáshoz 2-3 év kell - nyilatkozta Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár a közeljövő módosításairól.

Hirdetés

A Magyar Nemzetnek adott interjúban az államtitkár a közelmúltban bevezetett változások kapcsán kifejti, hogy az érzékelhető eredményekhez idő kell, de néhány bíztató jel már látható: "Bizonyos tanári szakok esetén az elmúlt évekhez képest a többszörösére nőtt az érdeklődés. Hasonló elmozdulás figyelhető meg a mérnöki, műszaki pályán is, amit ugyancsak többen választottak, mint korábban."

Kérdésre válaszolva Klinghammer István elmondta, hogy valóban bevezetnek egy új intézménytípust. A leendő "közösségi főiskolák" kétéves képzést követően felsőoktatási szakképzést adnának a hallgatónak. Azok jelentkezését várják majd ide, "akiknek bizonytalanabb a tudásuk annál, hogy egyetemre menjenek, de szorgalmasak és szeretnének tovább tanulni."

Az államtitkár a 240 pontos alsó határt alacsonynak tartja, ez 20 ponttal emelkedik 2014-ben. A lap információi szerint 2016-ban már 300 pontos alsó határ várható. Klinghammer István megközelítése szerint "nem az intézményeket, hanem a hallgatókat kell finanszírozni, hiszen a tudományban a teljesítménynek kell döntenie". A további változtatásokat is e szemléletnek rendelik alá.

Kiemelt Partnereink