Techtogether Okos városokat terveztet egyetemistákkal az IBM

Okos városokat terveztet egyetemistákkal az IBM

autopro.hu | 2013.10.06 10:33

Okos városokat terveztet egyetemistákkal az IBM

Az IBM Magyarország több hazai egyetemen is fontos szerepet vállal az oktatás fejlesztésében, most pedig arra kíváncsi, mit gondolnak a jövő szakemberei a városi közlekedés korszerűsítéséről.

Hirdetés

Rio de Janeiroban a pontos időjárás előrejelzés garantálja a megapolisz közlekedésbiztonságát, Birminghamben mobil applikáció segít a parkolóhely keresésben, míg Szingapúrban a forgalom valós idejű követésével dolgoznak a dugók elhárításán a városfejlesztők. A városvezetők világszerte hasonló problémákra keresnek megoldást, amelyhez a modern technológiák és rendszerek kiépítése mellett óriási adatmennyiség feldolgozására van szükség; a szenzorokból, járművekből, az áramszolgáltatótól vagy éppen a rendőrségtől begyűjtött nyers adatok elemzése és értelmezése pedig jól képzett szakembereket kíván.

A Gartner piackutató szerint 2015-ig világszerte 4,4 millió munkahelyet kell majd betölteni a Big Data elemzésében jártas szakemberekkel, s ebben az egyetemek, főiskolák szerepe nem elhanyagolható. Az IBM világszerte több mint 1000 felsőoktatási intézménnyel dolgozik együtt, hogy felkészítse a frissdiplomásokat a legkorszerűbb Big Data technológiák elsajátítására. A megfelelő utánpótlás érdekében Írországban egyetemi képzés elindítását kezdeményezte a vállalat, így ma már a Dublin City University-n mesterszakon oktatják az élhető város szolgálatába állított adatelemzést.

Az IBM Magyarország most közvetlenül a diákokhoz szól, és közös ötletelésre hívja a jövő szakembereit. A mai napon meghirdetett Kötetlen pálya – utak az okos városba című pályázatára olyan városfejlesztési javaslatokat vár a vállalat, amelyek a közlekedési dugók, a parkolási helyzet, vagy épp a tömegközlekedés fejlesztésére javasolnak újszerű megoldásokat. A versenyre legfeljebb 4 fős csapatok jelentkezhetnek: leendő mérnökök, közgazdászok, informatikusok, városszociológusok és grafikusok, illetve bárki, aki a felsőoktatásban tanul és elképzeléseit képes vizuálisan is jól megfogalmazni. A pályázók feladata ugyanis, hogy azonosítsanak egy közlekedési problémát valamelyik hazai nagyvárosban, majd infografikán mutassák be, milyen megoldást találtak rá. A pályamunkák közül a legjobbakat szakértő zsűri és a közönség választja majd ki.

Kiemelt Partnereink