Techtogether Német mintára képez logisztikusokat a Kecskeméti Főiskola

Német mintára képez logisztikusokat a Kecskeméti Főiskola

autopro.hu | 2015.04.17 08:21

Német mintára képez logisztikusokat a Kecskeméti Főiskola

Nemzetközi logisztika szakkal bővíti képzési palettáját az intézmény. A korszerű tananyag kidolgozásában egy brémai főiskola és cégek is közreműködnek.

Hirdetés

A Német Logisztikai Szövetség brémai Gazdasági és Logisztikai Főiskolája segíti a Kecskeméti Főiskolát a nemzetközi műszaki logisztika alapszak beindításában – többek között ezt tartalmazza az az együttműködési keret-megállapodás, amelyet Josef Decker, a brémai főiskola dékánja és Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora írtak alá Kecskeméten. A szak tantervének és tantárgyi struktúrájának kidolgozására egy uniós projekt keretében nyílt lehetőség.

A brémai főiskola dékánja és a Kecskeméti Főiskola rektora szignálta a megállapodást

A képzési paletta bővítésére a térség – az intézménnyel együttműködő – vállalataitól érkezett az igény a Kecskeméti Főiskolához. Jelenleg a logisztikai terület szakirányként található meg a főiskola képzési kínálatában a műszaki menedzser szak mérnöklogisztikus szakirányaként, de a gazdaság dinamikus bővülése szükségessé teszi az önálló – részben angol nyelvű – logisztika szak beindítását.

A mintegy 10 ezer tagot számláló Német Logisztikai Szövetség (BVL) Brémában hozta létre gyakorlatorientált oktatási központját, ahol egy campuson belül három intézménytípusban képzik a gazdasági, logisztikai szakembereket. A Kecskeméti Főiskola most ezek egyikével, a Gazdasági és Logisztikai Főiskolával (HIWL) épít ki szorosabb kapcsolatot a nemzetközi trendeknek is megfelelő logisztikai alapszak beindítására. Ahogyan Josef Decker professzor, a főiskola dékánja hangsúlyozza, több felsőoktatási intézménnyel is együttműködnek a világ különböző pontjain, de a Kecskeméti Főiskola lesz az első olyan intézmény, ahol egy teljesen új szak kialakításában közreműködnek.

Lukács Pál, a Kecskeméti Főiskola tanszékvezetője úgy látja, a szak előkészítése jól halad, a főiskolák, valamint a partnercégek – a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. – képviselői már a harmadik egyeztető értekezletet tartották a brémai intézmény által folytatott logisztikai képzés magyarországi adaptálásáról. A cégek aktív közreműködése azt jelzi, hogy a szak a duális szakok számát gyarapítja majd. Az akkreditációs anyag összeállítását Szegedi Zoltán vezetésével a főiskola munkatársai végzik, a sikeres akkreditációt követően várhatón 2016 szeptemberében indul majd a képzés.

Az együttműködés a német és a magyar főiskola között a szak beindítása után is megmarad: a megállapodás szerint német oktatók érkeznek majd a Kecskeméti Főiskolára, a két intézmény közös európai uniós kutatás-fejlesztési, képzés- és tananyag-fejlesztési pályázatokban vesz részt, és természetesen ösztönzik a diákcsere-programokat is.

Kiemelt Partnereink