Techtogether Napelemes terepjárót készítettek egyetemisták

Napelemes terepjárót készítettek egyetemisták

autopro.hu/P.B. | 2023.09.18 15:18

Napelemes terepjárót készítettek egyetemisták

Fotó: STE/Bart van Overbeeke

Az eindhoveni TU/e egyetem (Eindhoveni Műszaki Egyetem) hallgatói csapata, a Solar Team Eindhoven kifejlesztette az első olyan terepjárót, amelyet a nap energiája hajt meg. A Stella Terra névre hallgató jármű elég robusztus ahhoz, hogy ne csak burkolt utakon, hanem durva terepen is közlekedhessen.

Hirdetés

A holland csapat októberben Marokkóba indul, ahol a Stella Terra alapos tesztelésen vesz részt - többek között a Szahara sivatagban. A napenergiát a jármű tetején elhelyezett napelemek gyűjtik össze. Ezekkel a napelemekkel és robusztus felépítésével a Stella Terra teljes függetlenséget ér el fenntartható módon, bárhol a világon – vagyis az autó semmilyen töltési infrastruktúrától nem függ. A közúti forgalomban legálisan részt vehető napelemes autónak a végsebessége 145 kilométer per óra, súlya 1200 kilogramm, hatótávolsága pedig 630 kilométer egy napsütéses napon.

„A Stella Terrának ki kell bírnia a terep zord körülményeit, miközben elég hatékonynak és könnyűnek kell maradnia ahhoz, hogy a nap energiája lássa el. Ezért kellett szinte mindent magunknak terveznünk a felfüggesztéstől a napelemek inverteréig” - mondta Wisse Bos, a Solar Team Eindhoven csapatmenedzsere.

Bos szerint a Stella Terra öt-tíz évvel megelőzi a jelenlegi piacot. „A technológia határait feszegetjük. A Stella Terrával szeretnénk bemutatni, hogy a fenntartható jövő felé való átállás optimizmusra ad okot, és arra ösztönzi az egyéneket és a vállalatokat, hogy felgyorsítsák az energetikai átállást” – tette hozzá.

Új terep

A Stella Terra kiterjedt tesztelésen esett át Hollandiában, de ott a terep és a körülmények adta kihívások korlátozottak. Ezért a csapat idén októberben Marokkóba indul, ahol a napelemes autó közel ezer kilométert tesz meg különböző tájakon, és a Szaharában fejezi be az utazást.

A Solar Team Eindhoven kétévente készít napenergiával hajtott, innovatív, hatékony autókat. A csapat korábban sorozatban négyszer nyerte meg a World Solar Challenge versenyt Ausztráliában – áll a Solar Team Eindhoven közleményében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink