Techtogether Mini számítógépekkel is találkozhat a Techtogetherön

Mini számítógépekkel is találkozhat a Techtogetherön

Pörge Béla | 2022.09.16 07:18

Mini számítógépekkel is találkozhat a Techtogetherön

Fotó: StartIT

Pongrácz István informatikus, a StartIT alapítója avatta be az autopro.hu-t a vállalat történetének néhány részletébe, valamint az október 18-19-én megrendezésre kerülő Techtogether 2022 kapcsán bemutatta a cég legújabb termékeit és mini PC-it. Ha szeretne találkozni a StartIT termékeivel, jöjjön el Ön is a Bálnába!

Hirdetés

- Hogyan kezdődött a StartIT története?

- 2008-ban indult a cég, családi vállalkozásként, egy fővel - velem. Csoportmunka támogatással kezdtem foglalkozni, viszont rövidesen megjelent a Compulab első populárisabb terméke, a Fit-PC2, amivel a passzív hűtésű, ipari számítógépek importjára tértem át, ez a fő tevékenységünk ma is.

- Kik, melyik iparágak a cég legfőbb partnerei?

- Egyik legnagyobb, régi és visszatérő ügyfél egy erőmű, ahol még a mai napig is üzemel Fit-PC2.

A legfőbb partnereink főleg ipari automatizálással foglalkozó cégek, vegyesen HMI, vezérlési, adatgyűjtési feladatokkal foglalkozó vállalatok, illetve orvosi/biológiai rendszereket fejlesztő cégek, képfeldolgozással.

- Mik a legújabb termékeik? Melyik termék a legnépszerűbb?

- Legújabb termékeink a TensorPC változatai, ezek nemrégen jelentek meg, illetve a chiphiány miatt megcsúszott Fitlet3 szintén új termékünk.

Az egyik legnépszerűbb termék a Fitlet2, a kezdetekben a Fit-PC2 volt (ezek közül több is megfelelően működik a mai napig, akár tíz évnél is hosszabb ideje).

Az Airtop3 egy igazi különlegesség: nagy teljesítményű CPU-val és dedikált videokártyával komoly mérnöki (tervezői) munkaállomásként is használható. Ez önmagában nem nagy szám, viszont mindezt úgy valósítja meg, hogy egészen kis méretben, aktív hűtés nélkül, csupán passzív hűtéssel is megbízhatóan működik, teljesen zaj és rázkódás mentesen.

- Mit lehet a leginnovatívabb projektnek nevezni a vállalat életében?

A kereskedelmen és technikai támogatáson és informatikai szolgáltatásokon kívül az egyik legérdekesebb projekt az, ahol az egyik régi partnercéggel - és barátommal - közösen egy SoftPLC fejlesztésébe vágtunk bele évekkel ezelőtt, aminek az alapja egy parányi SOM (System On Module - Vortex86EX), amit a tajvani DMP csoport (Icop) fejlesztett.

A SoftPLC proof-of-concept-ként indult, amit gyakorlatilag ketten építettünk fel. Az elektronikus tervezést a barátom, a szoftveres munkákat én végeztem.

A koncepció bevált, az első rendszerek már több mint öt éve működnek, gyakorlatilag éjjel-nappal, megállás nélkül, ipari körülmények között, szélsőséges hőmérsékleti tartományokban. A SoftPLC-vel költséghatékonyan lehetséges vezérlési, szabályozási feladatokat ellátni akár elosztott, több vezérlős rendszerben is – talán csak annyi a hibája, hogy nem egy nagy gyártó neve van ráírva.

A rendszer főbb részei:

  • Vortex86EX alapú 86duino modul
  • Saját fejlesztésű alaplapok
  • Buildroot-tal felépített, testreszabott kernellel rendelkező beágyazott linux disztribúció
  • A 86duino kicsit módosított SDK-jára épülő hardver driver
  • Nyílt forráskódú soft plc rendszer

Az egyik legnagyobb rendszer (9 darab vezérlő + egy központi vezérlő/gateway) egy csomagoló/görgős szállítópályát működtet. A legtöbbet eladott rendszerek viszont a különböző teljesítményű víztisztító berendezések, melyeket gyógyszer/élelmiszeripari célokra használnak.

- Mivel készülnek a Techtogether 2022 kiállításra? Miért lesz érdemes megnézni a standot?

- A legtöbb termékből fogunk vinni mintákat, ezeket meg lehet nézni és fogni, némelyiket akár szétszedve is. Emellett szívesen válaszolunk kérdésekre, elemezhetünk meglévő, megoldatlan problémákat, amikkel az ipar szereplői szembesülnek. Például rendszeresen előfordul, hogy normál mini PC-ket cserélnek le a termékeinkre, miután elfogyasztottak pár darabot rövid időn belül, mert azok nem bírják a 0-24-es működést és/vagy a mostoha körülményeket.

A nemrég megjelent TensorPC-ből egy nagy teljesítményű, multi LAN-os változatot biztosan vinni fogunk érdekességként, Magyarországon tudtommal máshol még nem lehet megtekinteni ezt a terméket. Egyéb ipari tűzfal/route/IoT gateway eszközöket is bemutatunk a terveink szerint.

Az autopro.hu által október 18-19. között szervezett Techtogether 2022 egy, a járműipar technológiai változásait és azok emberi vonzatát körbejáró konferenciát, egy ipari szakkiállítást, és egy, már évek óta rendszeresen megtartott mérnökhallgatói versenyt foglal magába. A rendezvényen már biztosan találkozhat az alábbi cégekkel.

Tudjon meg többet a StartIT termékeiről, találkozzon a cég munkatársaival a Techtogether 2022 kiállításon Látogasson el október 18-19-én a Bálnába és ismerje meg a járműipart is meghatározó, innovatív ipari trendek további hazai képviselőit!
Regisztráció az alábbi linken.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink