Techtogether Mindenki nyert a hetedik Pneumobilon

Mindenki nyert a hetedik Pneumobilon

Gégény István | 2014.05.19 10:00

Mindenki nyert a hetedik Pneumobilon

6 ország, 43 csapat, sok száz mérnökjelölt, 400 VIP, verőfény, eső, BMW i3 és persze levegő, minden mennyiségben – kalandos verseny zajlott május 16-17-én Egerben.

Hirdetés

– A mesékben különleges szerepe van a 7-es számnak. Ennek kapcsán büszkén mondhatom, a Pneumobil kiállta a hétpróbát – nyitotta meg közvetlen hangnemben, tört magyarsággal a rendezvény programját Javier González Pareja, a Bosch magyarországi csoportjának vezetője. A helyszínen tartózkodók valóban mesés időjárásnak örvendhettek, mert míg Nyíregyházán és Győrben az időjárás egyként a monszunt idézte, itt már péntek délután ragyogó napsütés hangolta a résztvevőket és az érdeklődőket a sűrített levegővel hajtott járművek viadalára. Ha már a Papok Városáról beszélünk, megengedhető a párhuzam: legutóbb talán a Bibliában találkoztunk a vizek ilyen módon való szétválasztásának műveletével.

Az esemény kezdetén megjelent Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár, aki úgy fogalmazott: bár lesznek a nap végén helyezések, díjak, de itt mindenki nyertes. Az Autopro kérdésére válaszolva a politikus elmondta: optimista a mérnökképzés jövőjét illetően, a járműipari képzés mellett informatikai téren is erősíteni kívánnak, s megerősítést jelent törekvéseik folytatásához, hogy ilyen nemzetközi rendezvényeknek adhat otthont Magyarország. Tény, hogy a négy hallgatóból és egy tanárból álló csapatok közel fele külföldről érkezett: Németország, Lengyelország, Románia, Észtország és Csehország képviseltette magát a boxutcában és az Érsekkert impozáns pályáján.

Amíg a legények és leányok – bizony, igen sokan voltak utóbbiak is a mezőnyben, főként sofőrként erősítve a hallgatói gárdákat – a köröket rótták, nagyjából 400 meghívott vendég, szakmai partner, jelenlegi vagy potenciális beszállító tájékozódhatott az immár Aventics Hungary névre hallgató, pneumatikus alkatrészeket gyártó egri üzem jelenéről és jövőjéről. Gödri Istvántól, a vállalat első emberétől megtudtuk, hogy mintegy 600 beszállítójuk van jelenleg. Tevékenységüket nem a tömegtermelés jellemzi: termékeik bő 90 százaléka 100 alatti példányszámban készül, amelyek 25 százalékát a haszongépjárművek piacán értékesítenek. A németországi Aventics az ötödik tulajdonosa az egri gyárnak, s mint ilyen, ez a létesítmény a legnagyobb pneumatikai termelő telephelye a cégcsoportnak. A kihívások kapcsán Gödri István az ismert mondást idézte, mely szerint ha fúj a szél, nem falat kell építeni, hanem szélmalmot.

Sajnos az égiek is meghallották e bölcsességet, s Eger légtere sem bírta tovább visszatartani a sötét fellegeket. Az egyre jobban belelendülő zivatar azonban nem szegte kedvét a fiataloknak, s míg a nézők, a kommentátorok, vagy épp a média munkásai fedett helyre menekültek, a léghajtásos három- és négykerekű járművek – a hallgatók döntése alapján – szakadatlanul teljesítették a feladatokat.

Mindeközben két BMW i3 modellel is találkozhattak az érdeklődők a kiállítói sátraknál. A Magyarországon fehér hollónak számító, a német autógyár új trendet hirdető járműve egyfajta mottóautóként hivatott szimbolizálni az Aventics tevékenységét. Új név, egyedi, innovatív megoldások, jövőbe mutató német technológia – itt érnek össze a szálak a cégcsoport értelmezésében.

A zsűri a nap végén díjazta a legjobb műszaki kialakítást, a távolsági, ügyességi és gyorsasági futamok győztesét, s külön elismerést kapott a telemetria terén legjobban teljesítő csapat. A léghajtásos prototípusok hetedik egri versenyének abszolút győztese végül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kakukktojás nevű csapata lett: a Farkas Zsolt, Himes Ádám, Komancsik Norbert, Ulicska Dávid kvartettet Szabó Tibor segítette oktatóként a felkészülésben.

– A Pneumobil az évek alatt márkanévvé és egyúttal a felsőoktatási intézmények és a vállalatok közötti gyakorlati együttműködés szinonimájává vált – hangsúlyozta Ács István, a rendezvény főtámogatója, a Bosch Rexroth ügyvezetője. Nem is lehetne jobb zárszót találni a rendezvény beszámolójához.

Kiemelt Partnereink