Techtogether MGSZ: Az oktatásra fókuszál a járműipar

MGSZ: Az oktatásra fókuszál a járműipar

Gégény István | 2013.07.05 07:41

MGSZ: Az oktatásra fókuszál a járműipar

Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Szövetség (MGSZ) ügyvezető főtitkára a duális képzési rendszerről és az oktatásnak a beszállítói láncban betöltött szerepéről nyilatkozott szerkesztőségünknek.

Hirdetés

– Kiemelkedő az MGSZ tagvállatainak a kutatás-fejlesztés területét érintő tevékenysége, a hazai autóipari kutatások 90 százaléka ehhez a körhöz köthető. Olyan OEM, TIER-1, TIER-2 vállalatokról van szó, amelyek a magyar GDP 6-7 százalékát termelik, közel ötszázezer embernek adnak munkát közvetlenül. Szövetségünk jelentős szerepet tölt be a duális képzés meghonosításában, amelybe járműipari oldalról az Audi, a Mercedes, a Bosch, a Knorr-Bremse és több nagyvállalat is bekapcsolódott, a helyi egyetemekkel, főiskolákkal együttműködve. Ezt nagyon jó iránynak tartom, hiszen az a cél, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az munkaerőpiacra, akik azonnal alkalmazható, gyakorlatias tudással rendelkeznek.

Kilián Csaba

– A Mercedes-Benz, a Knorr Bremse és a Kecskeméti Főiskola együttműködésében elindított duális képzési program esetében hatszázan jelentkeztek a meghirdetett 25 helyre, hasonló tapasztalataink vannak más vállalatok és felsőoktatási intézmények kapcsán is. Ez azt jelzi számunkra, hogy jó úton járunk. Azt reméljük, hogy ez a duális képzés a kisebb vállalatoknál is meg fog honosodni, hiszen ők is érdekeltek abban, hogy a számukra legmegfelelőbb munkaerőt mielőbb megtalálják, a diákok, hallgatók közül leendő munkatársaikat kiválasszák. Erre már vannak jó példák külföldön, s annyi előnyünk van, hogy számos hibát nem kell újra elkövetnünk, építhetünk a máshol kidolgozott módszerekre, a meglévő tapasztalatokra. Nem véletlenül hangsúlyozzuk, hogy a beszállítói lánc az oktatási intézményeknél kezdődik. Ezért is fontos, hogy versenyképes legyen a hazai oktatási rendszer, mert csak ebben az esetben tudjuk tartani a lépést a nemzetközi járműipar fejlődésével.

Kiemelt Partnereink