Techtogether Külföldi karrierhez nagy előny a külföldi egyetem

Külföldi karrierhez nagy előny a külföldi egyetem

Beck András | 2019.08.02 05:00

Külföldi karrierhez nagy előny a külföldi egyetem

A karrierlehetőségeket is érdemes komolyan számba venni a felső fokú tanulmányok megtervezése során, véli Székely Roland, aki a győri Széchenyi István Egyetemen elvégzett alapképzést követően Ausztriában, a grazi egyetemen végzi a mesterképzést. Csapatuk a joanneum racing graz nyerte meg a belső égésű motorral szerelt autók versenyét a Formula Student East viadalon.

Hirdetés

– Miért Grazban folytatja tanulmányait?
– A győri alapképzés elvégzése után új, izgalmas kihívást kerestem. Az egyik alapkritérium az volt, hogy angolul tanuljak, illetve a járműipari területet is folytatni akartam. Jó pár egyetem szóba jött a folytatáshoz, de végül is a földrajzi közelség és az AVL járműipari fejlesztő vállalat grazi székhelye miatt döntöttem steierországi város mellett. Motorfejlesztés területen az AVL-t tartom az egyik legkiemelkedőbb vállalatnak, ezért nagyon fontos volt számomra, hogy közel legyek hozzá. Komoly lehetőséget láttam arra, hogy gyakornoki pozícióba kerülhessek az AVL-nél. A karrierlehetőségek számbavétele kiemelten fontos volt akkor, amikor arról döntöttem, hogy a mesterképzést hol végezzem el. Úgy vélem Graz a győri alapképzés után stabil hátteret biztosít számomra a további szakmai fejlődéshez.

– A képzés mennyiben tér el a győritől?
– Motorfejlesztési szakirányon végeztem Győrben az alapképzést, Grazban sokkal átfogóbb járműipari képzést végzek. Itt az adatfeldolgozás, az adatkiértékelés és számos más szakterület sokkal nagyobb hangsúlyt kap. Ezek közé tartozik az elektrotechnikai és vezérlési témakör is, amelyekben sokkal mélyebb tudásra tehetek itt szert.

Összesen 22 országból 2300 mérnökhallgató 72 csapatba szerveződve versenyzett múlt héten Zalaegerszegen a Formula Student East futamán. A belső égésű motorok versenyét a joanneum racing graz csapat nyerte. A SZEngine motorral versenyző Arrabona Racing Team az előkelő harmadik helyen végzett. A kecskeméti KEFO Motorsport a 24., míg a BME Motorsport csapata a 25. lett. A BME Formula Racing Team az elektromos autók versenyében a 18. helyen végzett, itt a TUfast e-technology vitte el az aranyérmet. Az önvezető kategóriát az AMZ driverless csapata nyerte meg.

– A Formula Student csapatban folytatandó munka mennyire volt fontos?
– A SZEngine Formula Student Team után a grázi egyetem csapatába is be akartam kerülni. Ez sikerült és itt motorfejlesztési feladatokban veszek részt. A szimulációs szoftver használatával foglalkozom, egy korábbi magyar hallgatótársammal vagyunk felelősek a területért. Az 1D termodinamikai szimulációs szoftver mellett konstrukciós munkákat is végezünk. A belsőégésű motorral felépített szimuláció segítségével olyan cégek szoftvereit ismerhetjük meg, amelyekkel a jövőben, az egyetem elvégzése után dolgozni szeretnénk. A fékpadi mérés szimulációba való integrálásában nagy gyakorlatra tettünk szert korábban a SZEngine Formula Student Team csapat tagjaként. A metódusok nagy részét ugyanazok, de Grazban egy fejlettebb szoftverrel dolgozhatunk.

– Egy osztrák diplomával könnyebb elhelyezkedni a munkaerőpiacon?
– Ha valaki külföldi karrierre vágyik akkor a kinti cégeknél kiemelten fontos a külföldi egyetemi végzettség. Magyarországon nem ezen múlik az elhelyezkedés, de semmiképpen sem hátrány ha valakinek külföldi egyetemi végzettsége van. Egyszerűen feltűnőbb egy önéletrajzban ha valaki a saját hazájában, saját anyanyelvén tanul de utána váltani tud és idegen nyelven is meg tud szerezni egy diplomát. Ez azt jelenti, hogy sokkal egyszerűbben és gördülékenyebben tudja valaki megértetni magát bárkivel a világon így akár egy leendő munkahelyén a külföldi partnerekkel vagy a külföldi vezetőkkel. Csoporttársaim között németek, bolgárok, de még indiaiak is, sőt az Egyesült Államokból is van hallgató társam. A nemzetközi együttműködésekben való részvétel így már a hétköznapok része lesz.

Kiemelt Partnereink