Techtogether Fordulat várható a Miskolci Egyetemen

Fordulat várható a Miskolci Egyetemen

autopro.hu | 2013.10.11 07:55

Fordulat várható a Miskolci Egyetemen

Bemutatkoztak a felsőoktatási intézmény új vezetői. Az új rektor markáns megfogalmazásokat tett az egyetem közelmúltját és jövőjét, fejlesztését illetően.

Hirdetés

A nyár folyamán több magyar egyetem, főiskola élén vezetőváltás történt. Hogy képet kapjunk a lehetséges változásokról, ellátogattunk a műszaki területen érdekelt felsőoktatási intézmények új rektoraihoz. A Kecskeméti Főiskolát pár hónapja irányító Ailer Piroska és a Széchenyi István Egyetemet mostantól vezető Földesi Péter egyaránt részletesen beszámolt terveiről, céljairól. Torma András kapcsán - tőlünk független okok miatt - eddig csak a kinevezése tényét tudtuk közölni, október 9-én azonban bemutatkozott a Miskolci Egyetem új vezetősége, s egy részletes közleményben fogalmazták meg személyes küldetésnyilatkozatukat.

Torma András, a Miskolci Egyetem új rektora

Ennek alapján az új rektor arra törekszik, hogy 2020-ban Magyarország hét legkeresettebb felsőoktatási intézményeinek egyike legyen az észak-magyarországi intézmény, amely a kutatóegyetemi rangelérését célozza meg. A belső viszonyok rendezésére utalhat az alábbi, szokatlanul nyílt megfogalmazás: „azt nem várhatom el, hogy mindnyájan szeressük egymást, azt azonban igen, hogy adjuk meg egymásnak a tiszteletet, legyünk megértőek és toleránsak”. Ugyanezt erősíti az intézményi decentralizációs törekvések indoklása: „A Miskolci Egyetem jól alkalmazkodott az elmúlt évtizedekben, de az utóbbi évben történtek – a teljes bevétel 60, majd 100, illetve 80 százalékos központosítása – vakvágányra vezették a karokat, mert megszűnt az érdekeltség!”

A dokumentum szerint fejlesztések várhatóak az intézményirányítás mellett a többi között a K+F+I és pályázati dokumentációs rendszer, az ingatlanhasznosítás, a beruházások gyakorlata, a hallgatói szolgáltatások rendszere terén – gyakorlatilag a teljes egyetemi működést érintik az újítások.

Torma András tervei sorában piaci üzenetet is megfogalmaz, amikor új üzleti sikerelmélet kidolgozásának szükségességéről ír. Az egyetem ennek mentén erősíteni kívánja kapcsolatait a közigazgatási szervekkel, a várossal, a megyével, valamint a régió gazdasági szereplőivel és oktatási intézményeivel, illetve a lakossággal.

A Miskolci Egyetem főbejárata

Az új rektor kitér arra is, hogy „lényegesen javítani kell az egyetem arculatát”, ami a marketing-szemlélet erősítésében érhető majd tetten. Úgy gondoljuk, erre minden felsőoktatási intézménynek szüksége van, hiszen bizonnyal megannyi értékes tevékenység zajlik a szakmai, tudományos műhelyekben, fontos ipari kapcsolatok bontakoznak, a műszaki felsőoktatást érintő intézményközi együttműködésekben pedig, úgy tudjuk, a Miskolci Egyetem is részt vesz.

Kiemelt Partnereink