Techtogether 1,5 milliárdot ad az állam a szombathelyi mérnökképzésre

1,5 milliárdot ad az állam a szombathelyi mérnökképzésre

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2014.10.06 11:30

1,5 milliárdot ad az állam a szombathelyi mérnökképzésre

A felsőoktatási államtitkár jelentette be a helyi városházán, hogy immár biztosan elindulhat a gépészmérnökök képzése a megyeszékhelyen, hiszen a szükséges szerződések megköttettek, az induláshoz szükséges összeg is rendelkezésre áll.

Hirdetés

Palkovics László elmondta: a Felsőoktatási Struktúra-átalakítási Alapban csaknem hétmilliárd forint áll rendelkezésre. Ennek egy részét az intézmények hátralékainak rendezésére kell fordítani, másik részét arra, hogy ne keletkezzenek újabb adósságok. Egy jelentős hányadát azonban arra költik majd, hogy új típusú képzések indulhassanak meg - közölte a vaol.hu.

Rettegi Attila az oktatási bizottság elnöke, Hende Csaba országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar polgármester és Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón. (Fotó: vaol.hu, Cseh Gábor)

Ilyen például a szombathelyi gépészmérnökképzés is, amelyre az összes intézmény közül a Nyugat-magyarországi Egyetem Szombathelyi központja kapja a legtöbbet, mintegy 1,5 milliárd forintot. A pénz a gépészmérnökképzés beindításának költségeit fedezi majd: ebből fizetik az alkalmazottakat, vásárolják meg a szükséges felszerelést. Az államtitkár hozzátette: duális képzésről van szó, ami azt jelenti, hogy azok a vállalatok, amelyek később foglalkoztatják a szakembereket, anyagilag is hozzájárulnak az oktatáshoz. A szükséges szerződéseket a napokban megkötik a helyi vállalatokkal, így már gyakorlatilag nem lesz akadálya annak, hogy a gépészmérnökképzés beinduljon jövő évtől.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere emlékeztetett: egy duális képzési és kutatási központ is létesül a városban, az Epcos volt városi telephelyén.

Kiemelt Partnereink