Szolgáltatók Vonatpótlás helikopterrel

Vonatpótlás helikopterrel

autopro.hu/P.B. | 2023.11.19 04:19

Vonatpótlás helikopterrel

Fotó: Youtube/The Tim Traveller

Ha karbantartás miatt, vagy bármilyen más okból nem közlekedhetnek a vonatok, akkor azokat a világ minden táján elsősorban autóbuszokkal pótolják. Elvétve, szigetszerűen előfordulhatnak más megoldások is: Svájcba például helikopterrel pótolják a vasútat.

Hirdetés

A pótlóbusz fogalma akár Magyarországon, akár bárhol a világon egy jól ismert jelenség: ha valamiért a kötöttpályás közlekedési eszköz nem működik, akkor ott van helyette a busz. Így van ez városban a villamos vagy a metró, vidéken (és városban) a vonat esetében. De mi a helyzet, ha valamiért nem alternatíva a busz?

Városban erre különböző alternatívák létezhetnek, Budapesten például láttunk már metrópótló trolibuszt és villamost, vagy villamospótló trolibuszt is, a kettes metró helyettesítésére hajót is bevetettek már a Dunán, sőt, még személyautónak minősülő furgonok is pótoltak már buszjáratokat a budai oldal hegyein. Svájcban ennél sokkal meredekebb megoldáshoz folyamodtak idén novemberben!

Nem mehet a busz? Akkor menjen a helikopter!

Braunwald egy kis, néhány száz fő által lakott falu Svájcban, Glarus kantonban, 1200 méteres magasságban, Linthal közelében, 600 méterrel a mintegy ezer fő által lakott település felett. A falu érdekességét az adja, hogy Linthallal egy sikló köti össze, közúton nem közelíthető meg, Braunwald ugyanis egy autómentes település, a lakóknak nincs és nem is lehet saját autója. A siklóhoz taxiként funkcionáló kis járművek viszik ki a gyalogolni nem kívánó lakosokat, akik a sikló mellett még egy komolyabb gyalogtúra árán juthatnak el Linthalba, ahonnan vonat biztosítja az összeköttetést Zürich városával.

A közlekedés akkor válik igazán izgalmassá, ha a sikló valamiért nem üzemel. November 5-e és 17-e között karbantartás miatt nem járt a sikló, a pótlásról buszok helyett pedig helikopterekkel gondoskodott a svájci vasút – az utazás potom 7,2 svájci frankba, azaz mintegy 2800 forintba került.

Ezért az összegért bárkinek megéri helikopterezni, még akkor is, ha az utazás mindössze másfél percig tart. Ugyanakkor nem volt ilyen egyszerű feljutni a helikopterekre: a járművek szűkös befogadóképessége miatt fontossági sorrendet állítottak fel. A helyi lakosok, dolgozók, iskolások részesültek előnyben, a kevésbé fontos ügyben utazóknak – különös tekintettel a turistákra – várniuk kellett.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink