Szolgáltatók Vadászgépeket és fregattot vesz Egyiptom a franciáktól

Vadászgépeket és fregattot vesz Egyiptom a franciáktól

MTI | 2015.02.13 08:18

Vadászgépeket és fregattot vesz Egyiptom a franciáktól

24 darab Rafale típusú vadászgépet vásárol az afrikai állam Franciaországtól egy 5,2 milliárd euró értékű védelmi megállapodás részeként.

Hirdetés

A megállapodás értelmében a gépeken kívül Kairó egy FREMM fregattot és a hozzá kapcsolódó fegyverzetet, így az MDBA cég által gyártott rakétákat is vásárol Párizstól.

Franciaország számára ez az első exportszerződés, amely az említett vadászgépek eladására vonatkozik. Egyiptom 2011 óta érdeklődik a Dassault Aviation cég által gyártott harci gépek iránt.

Dassault Rafale vadászgép

A Rafale (Széllökés) negyedik generációs, szuperszonikus vadászbombázó repülőgép, a prototípus először 1986. július 4-én emelkedett a magasba. A fejlesztésnél elsőbbséget élvezett az észlelhetőség csökkentésének, a kiváló manőverező képességnek, a nagy hatósugárnak és a hajóról történő üzemeltethetőségnek a szempontja. A repülőgéppel intenzív marketingtevékenységet folytatnak, de ez a mostani 24 darab az első tétel, amelyet Párizs külföldre elad.

A francia-olasz együttműködéssel készült első új típusú, úgynevezett európai többfeladatú fregattot (FREMM) 2010 májusában adták át a nyugat-franciaországi Lorient kikötőjében. Franciaország 11 példányt rendelt belőle 7 milliárd euró értékben. A 142 méter hosszú FREMM automatizált, és mérete ellenére szinte észrevehetetlen.

Kiemelt Partnereink