Szolgáltatók Újabb nagyváros korlátozza az elektromos rollereket

Újabb nagyváros korlátozza az elektromos rollereket

autopro.hu/P.B. | 2023.08.22 14:18

Újabb nagyváros korlátozza az elektromos rollereket

Fotó: Ford MyNewsDesk

Hamburgba a tömegközlekedés biztonságosabb lebonyolításának érdekében kitiltják a metróból az elektromos rollereket. Az intézkedést elsősorban az elektromos rollerek okozta tűzesetek elkerülése érdekében hozták.

Hirdetés

A Hamburger Hochbahn, az északi német város metrójának üzemeltetője szerint ez a döntés egyebek mellett azokra a dokumentált barcelonai és londoni esetekre reagál, amelyekben erős füstképződéssel gyulladt ki a rollerek akkumulátora. Ebben a két városban is most tilos elektromos rollert felvinni a metróra.

A Hochbahn megbízásából készült szakértői vélemény szerint a hamburgi metrórendszer a sok alagútszakasszal és elkülönített kocsikkal túl nagy kockázatot jelent. Emiatt tilos az elektromos rollerek használata az egyértelmű biztonsági előírások betartásáig. Az utasokat „erről az új szabályozásról többek között piktogramokkal kell tájékoztatni a megállók bejáratánál”.

A Hochbahn hangsúlyozza, hogy a tiltás nem érinti a mozgáskorlátozottak által gyakran használt elektromos kerekesszékeket. Az ilyen típusú járművekre már léteznek megfelelő biztonsági előírások – írja az electrive.com.

Sokan próbálják szabályozni az elektromos rollereket

Mint ismert, Párizsban betiltották az elektromos rollerek használatát, de több városban is korlátozzák ezek használatát. Magyarországon a Jövő Mobilitása Szövetség jól átgondolt, előretekintő és a városi közlekedés várható változásait szem előtt tartó, átfogó szabályozást sürgetett az elektromos rollerekre még tavaly nyáron.

Hazánkban a legfőbb gondot az okozza, hogy a jogszabályok szerint az elektromos rollerek sem kerékpárnak, sem segédmotornak nem számítanak, így a rájuk vonatkozó szabályok meghatározása igen komoly kihívás.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink