Szolgáltatók Új EU-s szabályozás a járművek zajkibocsátására

Új EU-s szabályozás a járművek zajkibocsátására

Panker Gergő | 2013.11.22 12:10

Új EU-s szabályozás a járművek zajkibocsátására

Az új, szigorúbb szabályozás 2014-ben léphet életbe, ám még legalább 15 évig nem lesz teljes érvényű. Az elfogadott szabályozás 2014-től kezdve három lépésben összesen 2,6 dB-lel csökkenti a járművek teljes zajkibocsátását.

Hirdetés

Az Európai Bizottság javaslatával szemben, amely a következő hét évben már teljesen bevezette volna a szabályozást, az új szabvány 15 év múlva válik majd teljes érvényűvé.

Az Európai Parlament az Európai Tanács módosításai alapján fogadta el a határértéket és a bevezetés végrehajtásának menetét. Cserében az Európai Parlament kérvényezte, hogy a tagállamok végezzenek el egy tanulmányt útjaik minőségéről. Érdekes módon azonban ezt az előírást nem a szabályozásban, hanem csak annak ismertetésében taglalják.

Végezetül pedig egy újabb győzelem a tagállamok számára: az autókereskedőknek a károsanyag-kibocsátáshoz hasonlóan fel kell majd tüntetniük az árusított autók által kibocsátott zaj értékét is. A szabályozás nem csupán az átlagnál zajosabb autókat célozza, hanem kezdeményezi az elektromos autók esetében az egységesített figyelmeztetőhangok bevezetését is.

A megállapodást még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is. A tagállamoknak pedig november közepén kell elfogadniuk az új renndeletet. Az egyetlen ellentét Hollandiával lehetséges, aki jóval szigorúbb szabályozást szeretett volna.

Forrás: Europolitics/CLEPA.eu

Kiemelt Partnereink