Szolgáltatók Több LNG-t importál Amerikából az EU

Több LNG-t importál Amerikából az EU

MTI | 2018.08.10 13:30

Több LNG-t importál Amerikából az EU

Jelentősen nő az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala az Európai Unióban, az import mennyisége 2016 óta nulláról 2,8 milliárd köbméterre emelkedett – közölte az Európai Bizottság.

Hirdetés

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az EU több mint 638 millió euró értékben nyújtott társfinanszírozást az LNG-vel kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztési projektekhez, illetve vállalt kötelezettséget ezek társfinanszírozására. A meglévő 150 milliárd köbméter kapacitás mellett az új, uniós támogatású projektek további 15 milliárd köbméterrel növelik a kapacitásokat 2021-re.

Tavaly a teljes amerikai LNG-export több mint 10 százaléka Európába irányult, 2016-ban ez az arány még csak 5 százalék volt.

A bizottságot vezető Jean-Claude Juncker a Donald Trump amerikai elnökkel való júliusi tárgyalásán ígéretet tett rá, hogy fokozni fogják az amerikai LNG európai behozatalát.

– Az Európai Unió kész arra, hogy megkönnyítse az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz importjának növelését, ami már javában zajlik. Az amerikai LNG-export növelése versenyképes árak mellett egyre nagyobb, stratégiai szintű szerepet játszhat az EU gázellátásában, azonban Washingtonnak is szerepet kell vállalnia ebben azzal, hogy csökkenti a kivitelt sújtó bürokratikus korlátozásokat – mutatott rá Juncker.

Továbbá hangsúlyozta: az energia területén folytatott együttműködéssel mindkét fél sokat nyerhet.

Miguel Arias Canete energiapolitikáért felelős uniós biztos hozzátette, hogy a diverzifikáció fontos elem az európai földgázellátás biztonságának garantálásában.

2017 és 2023 között a cseppfolyósított földgáz globális kereskedelme várhatóan több mint 100 milliárd köbméterrel, 391 milliárdról 505 milliárd köbméterre nő. Az előrejelzések szerint az Európába importált LNG mennyisége 2040-re majdnem 20 százalékkal nő majd a 2016-os szinthez képest.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot – legalábbis egyelőre – az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

Kiemelt Partnereink