Szolgáltatók Több jogot kapnának a fogyasztók, nagyobb pénzbüntetést az autógyártók

Több jogot kapnának a fogyasztók, nagyobb pénzbüntetést az autógyártók

autopro.hu/B.B. | 2018.04.24 06:38

Több jogot kapnának a fogyasztók, nagyobb pénzbüntetést az autógyártók

Az Európai Unió szabadabb kezet engedne adna a fogyasztóknak és az őket védő szervezeteknek, hogy a vállalatok szabálysértései nagyobb szankcióval járjanak. Ha átmegy a javaslat, akár az éves forgalom négy százaléka is bánhatja a trükközést.

Hirdetés

Erőteljesebb jogokkal ruházná fel a fogyasztói oldalt az Európai Unió, hogy így vegye elejét a VW-botrányhoz hasonló, nem ritkán sajnos tudatos szabálytalanságoknak. A javaslat bátorítaná az akár kollektív fogyasztói vagy fogyasztóvédelmi fellépést az ilyen esetekben, valamint szigorúbb szankciókkal büntetné a vállalatokat.

A fő cél, hogy a cégeknek minél kevésbé érje meg a tisztességtelen utat választani, így a fogyasztók jelentősebb körét sértő vagy megkárosító vállalati tevékenységet akár az éves forgalom négy százalékának megfelelő pénzbüntetéssel is lehetne sújtani. Az EU a tervezet elfogadásától a vállalati szektor átláthatóságának javulását is reméli, legyen szó a gazdaság bármely területéről, az autóipartól kezdve az agráriumig.

Nem nehéz kitalálni, hogy a szabályozás bevezetését a VW-botrány motiválta: az autógyártóra Európában kiszabott 5,5 millió eurós bírság és a várhatóan még sokáig elhúzódó jogi eljárások szinte eltörpülnek az USA-beli következmények mellett.

Ugyanakkor egy ilyen rendeletet nem csak az érintett vállalati oldal erős érdekérvényesítő képessége miatt nehéz keresztülvinni az EU döntéshozatali rendszerén, hiszen azt a tervezetre még tagállamoknak és az Európai Parlementnek is rá kell bólintania.

Ami mindenképp pozitív, hogy Vera Jourova európai igazságügyi biztos szerint különösen ügyelnek arra, hogy a fogyasztók ne az amerikai stílusú, csoportos, profitvadász jogi elégtétel lehetőségét lássák a tervek között.

Kiemelt Partnereink