Szolgáltatók Tisztességtelen versenytől tartanak a szolgáltatók

Tisztességtelen versenytől tartanak a szolgáltatók

autopro.hu/V.R. | 2023.04.04 06:23

Tisztességtelen versenytől tartanak a szolgáltatók

Fotó: Bosch Media Service

Az autóipari szolgáltatók, köztük javítóműhelyek, biztosítók és lízing cégek arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben az Európai Unió második nyegyedévre tervezett adatvédelmi jogszabály tervezete elakad, az tisztességtelen versenyhelyzetbe hozhatja őket az amerikai és kínai riválisokkal szemben. A szolgáltatók szerint az adatokhoz már így is túl kevés szereplő fér hozzá, ami tisztességtelen versenyhez vezet.

Hirdetés

Az autógyártók a vezetési szokásoktól kezdve az üzemanyag-fogyasztáson át a gumiabroncsok kopásáig mindenre kiterjedő adatokon alapuló szoftvertermékekből és előfizetéses szolgáltatásokból szeretnének bevételt generálni. Ezeknek a felhasználói adatoknak a tulajdonjoga nincs egyértelműen meghatározva az uniós jogban, ami ellentétekhez vezetett a gyártók és az adatokhoz hozzáférni kívánók között.

Az autóipari szolgáltatók már most is aggódnak amiatt, hogy az ágazatban túl kevés szereplő fér hozzá az adatokhoz, és a jogszabály nélküli tisztességtelen hozzáférés tovább fokozza félelmüket azzal kapcsolatban, hogy az ágazatot „az Egyesült Államokból és Kínából érkező szereplők fogják uralni" - mondta Benjamin Krieger, az Európai Autóipari Beszállítók Szövetségének (CLEPA) főtitkára.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyik régiójának vezérigazgatója Laurianne Krid szerint a nem egységes adatformátum egy másik olyan probléma, amelyre az uniós jogszabályok megoldást nyújtanának.

Eltérő vélemények

Az autógyártók szerint a Bizottság által javasolt Data Act megfelelő, megkülönböztetésmentes hozzáférést biztosítana harmadik feleknek a járműadatokhoz.

A Reuters beszámolója szerint ugyanakkor Krieger szerint a javaslat „nem tükrözi a technológia jelen állását és a versenyhelyzetet" és nem foglalkozik az autóipari ágazat sajátosságaival.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink