Szolgáltatók Termékintegritás online a QFD-től

Termékintegritás online a QFD-től

autopro.hu | 2021.09.27 13:22

Termékintegritás online a QFD-től

Fotó: QFD

A QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. a Német Gépjárműipari Szövetség Minőségirányítási Központjának, a VDA QMC-nek regionális licencpartnereként nagy hangsúlyt fektet az elmúlt évek egyik legfontosabb, új autóipari követelményrendszerének bevezetésére, az érintett cégek témával kapcsolatos kérdéseinek megválaszolására és a szükséges információk célba juttatására.

Hirdetés

Habár a VDA Termékintegritás című kötete már 2018-ban megjelent, egyrészt a mai napig sok tisztázásra váró kérdés merül fel az alkalmazásával kapcsolatban, másrészt az autógyártók is egyre másra jelentetik meg a vonatkozó követelményeiket.

A közelmúltban készített egy felmérést a QFD, melyben azt vizsgálták, hogy a gépjárműipar szereplői mennyire vannak tisztában az előírásokkal, valamint milyen mértékben és hogyan teljesítik a követelményeket.

Kikre vonatkoznak az előírások?

A felmérésből kiderült, hogy a résztvevők túlnyomó többsége helyesen tudja, hogy a Termékintegritás kötetben megfogalmazott követelményeket a német autógyártók: a BMW, a Daimler és a Volkswagen Csoport követelik meg. Mégis, sokan úgy gondolják, hogy ez egy általános, a többi OEM által is elvárt előírás.

Kevésbé ismert követelmény azonban, hogy a termékintegritás a teljes beszállítói láncra vonatkozik. Az autógyártótól kezdve az alsóbb szinteken lévő alkatrészbeszállítóknak, sőt az alapanyaggyártóknak is be kell vezetniük és alkalmazniuk kell a rájuk vonatkozó követelményeket.

Kihívás mindenkivel megismertetni a szabályokat

A kérdőívekre adott válaszokból az is kiderült, hogy a legtöbb cég számára ismert a korábbi PSB/PSR és az új PSCR megnevezés, azt viszont kevesen tudják, hogy a követelményeket nemcsak az ilyen pozícióban dolgozó, ezzel megbízott kollégának, hanem megfelelő mértékig a szervezet összes dolgozójának ismernie kell.

Azoknál a beszállítóknál, ahol ismerik ezt az elvárást, gondot okoz az összes munkavállaló oktatása, mert egyrészt a hagyományos módon nem lehet mindenkihez eljuttatni az információt, vagy nagyon időigényes több órára kivenni a dolgozókat a gyártásból, másrészt a különböző pozícióban alkalmazott kollégák különböző szintű képzést igényelnek.

Megoldás a QFD-től

A probléma megoldására egy olyan online képzést állítottunk össze, melyben a különböző beosztásban dolgozókat a fizikai munkavállalóktól a felső vezetőkig csoportokra bontottunk, így mindenki csak a rá vonatkozó, számára releváns információkat kapja meg. Az oktatást számítógépen, vagy mobiltelefonon is elvégezhetik a dolgozók, a beépített rövid tesztekkel pedig mérhető az alapvető összefüggések megértésének mértéke.

A Termékintegritás online termékét a QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. a X. Regionális Autóipari Beszállítói Konferencián mutatja be a közönségnek, ahol az előfizető cégek jelentős kedvezménnyel juthatnak hozzá a képzéshez, és elsőként teljesíthetik a vonatkozó követelményeket!

Kiemelt Partnereink