Szolgáltatók Rontja az ukrán válság a befektetői hangulatot

Rontja az ukrán válság a befektetői hangulatot

MTI | 2014.08.04 13:01

Rontja az ukrán válság a befektetői hangulatot

Váratlanul, nagy mértékben romlott a befektetői hangulat az euróövezetben, elsősorban az Ukrajna körüli válság miatt - derült ki a berlini Sentix gazdaságkutató intézet legfrissebb, hétfőn közölt hangulatindexéből.

Hirdetés

A 970 befektetési szakember megkérdezése alapján összeállított mutató augusztusban 2,7 pontra süllyedt a júliusi 10,1 pontról. A piac jóval szerényebb visszaesést, 9,0 pontot várt.

A Sentix értékelése szerint elsősorban az Ukrajna körüli válság, egészen pontosan az Oroszország elleni európai uniós szankciók várható negatív hatása miatt borúlátók a befektetők.

Az euróövezet jelenlegi gazdasági helyzetének megítélését mérő alindex 1,8 pontra esett a júliusi 2,3 pontról. Egy másik alindex, amely azt méri, hogy milyenek az eurózóna gazdaságának kilátásai a következő hat hónapban, 5,0 pontra zuhant a júliusi 18,3 pontról.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a múlt héten bejelentették: újabb büntetőintézkedéseket vezetnek be Oroszország ellen. Az újabb szankciók az orosz energiaipart, a bankszektort és a védelmi ipart sújtják.

A német Ifo intézet előrejelzése szerint a német gazdasági növekedés valószínűleg tovább lassult a június végével zárult második negyedévben az első negyedévi 0,8 százalékról, az Ukrajna körüli válság és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt.

Kiemelt Partnereink