Szolgáltatók Perecz Tamás: A felhőalapú alkalmazásokkal hatékonyabbá válhat a termelés

Perecz Tamás: A felhőalapú alkalmazásokkal hatékonyabbá válhat a termelés

Szabó Fanni | 2018.02.06 09:30

Perecz Tamás: A felhőalapú alkalmazásokkal hatékonyabbá válhat a termelés

Sikeres évet zárt a Beckhoff Automation. Számos új termék megjelenése mellett, a németországi marktheidenfeldi telephelyen szervomotorok előállítására új gyártóegységet építettek. Perecz Tamással, a Beckhoff Automation magyarországi leányvállalatának ügyvezetőjével beszélgettünk a tavalyi eredményekről és az idei tervekről.

Hirdetés

Milyen évet zárt a Beckhoff Automation 2017-ben? Mik voltak a legfontosabb eredmények?
Eredmények tekintetében nemcsak a forgalomnövekedésünkben bekövetkezett ugrást említeném meg, hanem termékújdonságainkat is, valamint megjegyezném azt is, hogy a tavalyi évben az ipar számos területén – a folyamatipar legrangosabb eseményétől kezdve, épületgépészeti konferencián át, a mobilfejlesztés hazai fórumáig jó néhány rendezvényen – résztvettünk.

Ipar 4.0 megoldásokban egyre inkább előtérbe kerül az automatizálási technológia és az információtechnológia.
Igen, az Ipar 4.0 célja a gyártási hatékonyság optimalizálása, amit főként a hálózatba kötött intelligens eszközök használatával, valamint a gyártási adatok célirányos elemzésével lehet megvalósítani. A gyártó cégek egyre inkább felismerik a nagy adatmennyiségek kezelésével járó előnyöket. Például a nagy adathalmazok felhőben történő elemzése lehetővé teszi a megelőző karbantartást, aminek következtében csökkenthető az előre nem tervezett gépi állásidő. Ezen felül a felhőalapú alakfelismerő, állapot- és energiafelügyeleti alkalmazásokkal szintén növelhető a termelés hatékonysága.

Melyek voltak a legfontosabb beruházások a vállalat számára?
A globálisan dinamikusan növekvő értékesítés a kapacitás bővítését tette szükségessé Németországban, ezért több tízezer négyzetméternyi területen folytak az építkezések az újabb gyártólétesítmények létrehozása érdekében. Nemcsak az ipari PC-gyártás, az I/O-modulok gyártása, valamint a nyomtatott áramkörök és az alaplapok gyártása bővült, hanem a hajtástechnikai üzletág fejlesztése érdekében új mechanikai gyártóegységet épített a Beckhoff a németországi, marktheidenfeldi telephelyén, szervomotorok előállítása céljából.

– Hogyan zajlik a munka itt Magyarországon?
A budapesti irodában nyolc munkatárs dolgozik. A csapat kereskedelmi, műszaki támogatás és marketing feladatokat lát el. Ezen kívül többnapos szakmai képzéseket és tanfolyamokat is biztosítsunk ügyfeleink számára.

Bár kisebb a csapat, érzékelik munkaerőhiányt?
A munkaerőhiány okozta kihívásokat mi is tapasztaltuk, ezért egyrészt szakmai segítséget vontunk be humánerőforrás-közvetítéssel és tanácsadással foglalkozó szakemberek formájában, másrészt hosszú távú terv részeként tovább erősítettük az oktatási intézményekkel való együttműködésünket.

– Milyen új termékek kerültek piacra tavaly?
Termékújdonságok tekintetében kiemelném az év első felében megjelent, 82×82×40 milliméter méretű, C6015 típusú ultrakompakt ipari PC-t, amely valószínűleg a világ legkisebb ipari számítógépe. Felépítése kompakt, 1, 2 vagy 4 magos pro­cesszorral rendelkezik, és összetett vezérléstechnikai megoldásokat tesz lehetővé. Az őszi nürnbergi SPS IPC Drives szakkiállításon a Beckhoff mérnökei bemutatták a C6030 típusú ipari PC-t, amely csúcskategóriás számítási teljesítménnyel egészíti ki a C6015 típusú ultrakompakt IPC lehetőségeit.

C6015 ipari számítógép

Milyen tervekkel készülnek 2018-ra?
A folyamatos növekedésnek köszönhetően ismét aktuálissá vált a magyar iroda bővítése, ezért nem csak létszámban, hanem az iroda területét illetően is növekedést tervezünk. Mint minden évben, most is számos termékújdonságot fogunk majd piacra dobni, de ezek bejelentésére a két nagy nemzetközi szakvásáron – Hannover Messe illetve a nürnbergi SPS IPC Drives kiállításon – kerül majd sor. Az idei évben is jó néhány rendezvényre ellátogatunk. Legrangosabb saját szervezésű eseményünk pedig a már megszokott Technology Day lesz.

Kiemelt Partnereink