Szolgáltatók Önvezetés: Európába jön a Waymo

Önvezetés: Európába jön a Waymo

autopro.hu/Sz.K. | 2018.06.11 14:57

Önvezetés: Európába jön a Waymo

Az Egyesült Államokon kívül is terjeszkedne a Google-féle, autonóm technológiákat tesztelő vállalat. Sofőr nélküli, mobilitási szolgáltatásokat kínáló autóflottájával helyi partnerek együttműködésével törhet be Európába.

Hirdetés

A Google és még számos neves márka anyavállalata, az Alphabet vezetője bejelentette, hogy önvezető egysége teljesen más megközelítést alkalmazva jelenhetne meg Európában. A piaci megjelenés érdekében a Waymo több időt töltött Európában mostanában, hogy megértse a legfontosabb különbségeket az olyan területeken, mint a szabályozás és a politikai környezet.

– A Waymónál lehetőségünk van rá, hogy Európában tapasztalatot szerezzünk a különböző termékformákkal, különböző termékekkel, és még esetleg különböző piacra kerülési stratégiákkal kapcsolatban is, mondta el John Krafcik, a szolgáltató vezérigazgatója. Habár a Waymo első sajátmárkás mobilitási szolgáltatója az arizonai Phoenixben és a San Francisco-öböl területén lesz, Krafcik elmondta, hogy szeretne egy olyan partnert felkutatni, amely segít a vállalatnak Európában.

– Talán az elmondható, hogy a Waymo márka nem tudna olyan erős lenni, mint néhány már Európában létező erős márka, így ez valószínűleg egy másféle piacra kerülési megközelítésre lesz szükségünk, magyarázta.

Valószínű, hogy a Waymo már most két stratégiai európai partnerre, az FCA-ra és a JLR-re is támaszkodhat, hiszen velük már szerződéses kapcsolatban áll, ők biztosítják a Chrysler Pacifica kisbuszokat és a teljesen elektromos Jaguar I-Pace-eket, amelyekt aztán az amerikai cég felszerel saját önvezető szoftvereivel. Krafcik is úgy tartja, ezek a kapcsolatok a jövőben tovább mélyülhetnek.

Korábban az FCA már rendezett egy befektetői napot, melyen Krafcik bemutatta vállalatának önvezető kapacitásait.

– Első alkalommal hoztuk a Waymo technológiáit Európába, és mutattuk be a valódi négyes szintű, teljesen önvezető technológiáit Olaszországban, mondta el akkor a résztvevőknek. – Száz százalékig elektromos flottát akarunk, amilyen gyorsan csak lehet.

Kiemelt Partnereink