Szolgáltatók Nyugalom, nem jósol hirtelen forradalmat az ExxonMobil

Nyugalom, nem jósol hirtelen forradalmat az ExxonMobil

autopro.hu/B.B. | 2018.05.02 14:41

Nyugalom, nem jósol hirtelen forradalmat az ExxonMobil

Megállíthatatlanul érkezik az elektromobilitás, igaz, lassan: az ExxonMobil becslése szerint 2040-ben még a fejlett országokban is belsőégésű motor hajtja majd személykocsik kétharmadát. Az olajipari óriás az energiafelhasználás jövőjéről is szólt.

Hirdetés

Sokan sokféleképp igyekeznek megjósolni az elektromos autók jövőjét. Hogy el fognak terjedni, az nem kérdés, ennek sebességét viszont már jóval nehezebb megjósolni. Az ExxonMobil a technológia visszafogottabb terjedésére tippel, hiszen tanulmánya szerint Németországban 2040-ben még a személykocsik kétharmada benzines vagy dízeles lesz. Nagyjából minden ötödik autó lehet teljesen elektromos, 14-15 százalékuk pedig egyéb alternatív hajtással szerelt.

Az ExxonMobil szerint bő húsz év múlva az gazdasági növekedés ellenére és a hatékony felhasználásnak köszönhetően az energiaszükséglet valamelyest csökkenni fog. A fejlett országokban, így Németországban a fő energiaforrás a földgáz lehet, amely a kőolajjal együtt nagyjából 60 százalékát adja majd az energiamixnek.

Olajipari vállalatként az ExxonMobilnak az elektromos autók lassú, de biztos terjedése ellenére sem lehet különösebb félnivalója, hiszen a döntő részben továbbra is dízellel hajtott közúti áruforgalom 2040-ig negyedével bővülhet.

Rossz hír a környezettudatosan gondolkodóknak és zöld szervezeteknek, hogy a vállalat előrejelzése szerint a széndioxid-kibocsátás nem csökken majd a jelenlegi elképzeléseknek megfelelően. Bár az Európai Uniós tervek szerint azt 2040-ig az 1990-es kibocsátás felére kellene leszorítani, a megújuló energiaforrások nem lesznek képesek kiváltani az atomenergiát, a felhasznált földgáz arányának növekedése pedig nem teszi lehetővé az emissziós célok tartását.

Kiemelt Partnereink