Szolgáltatók Növekedhet a lízing aránya a finanszírozásban

Növekedhet a lízing aránya a finanszírozásban

Mester Nándor | 2013.11.26 10:14

Növekedhet a lízing aránya a finanszírozásban

Számszaki előnyei és rugalmassága miatt a vállalati finanszírozáson belül növekedhet a lízing aránya, erre külön marketing kampánnyal is ráerősít a szövetség, új szereplő belépése viszont nem várható - mondta az Autopro.hu-nak Tekse Kálmán, a Magyar Lízingszövetség alelnöke a szakmai szervezet kétnapos fórumán Herceghalomban.

Hirdetés

Az első tíz havi adatok óvatos optimizmusra utalnak, elmozdulást érzékelünk felfelé, de még korai lenne trendről beszélni - értékelte a lízingpiacot az alelnök. A tagvállalatok tapasztalata szerint emelkedőben van az újautó-finanszírozás, abban viszont nincs változás, hogy továbbra is a céges vásárlások adják az értékesítés négyötödét.

Tekse Kálmán

"Népszerű az operatív lízing illetve a nyílt végű pénzügyi lízing. Egyre többen élnek a flottakedvezményekkel. Még egyértelműbbé vált a lízingnek a banki hitelekkel szembeni előnye, hiszen visszaigényelhető az áfa, ami az egyéb vásárlási kedvezményekhez hozzáadva mintegy 40 százalékkal csökkenti a fizetendő terheket" - érvelt a szakértő, aki nemrég kapta meg az Év lízingszakembere díjat.

Tekse Kálmán ugyanakkor további növekedési potenciált lát, hiszen még nagyon messze vagyunk a fejlett nyugat-európai értékektől. Ott ugyanis a gépjárműveknél 70-80 százalék a lízing aránya, nálunk csak 10. Már akkor is örülnénk, ha öt-hat év múlva 20-25 százalékra menne fel ez az arány Magyarországon - fűzte hozzá.

A lízingpiac szereplőinek esélyeit latolgatva azt mondta: magas a belépési korlát és már itt vannak a globális piac legnagyobb cégei. Viszont ha egy szűk részterületre akar valaki betörni, akkor - a kereslet és a viszonylag alacsony tőkeigény miatt - van keresni valója, kitermelheti a tisztes nyereséget.

A lízingpiacon a gépjárművekkel összefüggő tranzakciók továbbra is messze vezetnek, az ingatlan lízing kétszereplős lett. Viszont ígéretes a géplízing, különösen a mezőgazdaságban. A lapunknak nyilatkozó egyik banki vezető is azt mondta: két-három évvel ezelőtt stratégiai döntést hoztak és úgymond ráerősítettek az agrárszektorra. Ezen a területen egyébként mások mellett a Raiffeisen és a CIB is egyre erőteljesebben van jelen.

Kiemelt Partnereink