Szolgáltatók Nagy Sándor: elindult az atomerőmű-fejlesztés beszállítói kampánya

Nagy Sándor: elindult az atomerőmű-fejlesztés beszállítói kampánya

Gégény István | 2013.11.22 12:03

Nagy Sándor: elindult az atomerőmű-fejlesztés beszállítói kampánya

Beszállítói tájékoztató programot indított az új paksi blokkok tervezett építése kapcsán az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. A társaság vezérigazgatója válaszolt kérdéseinkre.

Hirdetés
Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója

– Hatalmas nagyságrendű nukleáris energiaipari beruházás készül Magyarországon. Az aktuális tervek szerint egy vagy két újabb blokk kivitelezése kezdődhet meg a következő években. Milyen körben, milyen területeket érintően keresnek potenciális beszállítókat?
– Elsősorban a meglévő beszállítókat szeretnék felkészíteni rá, hogy ha elindul egy ilyen program, rendelkezésre tudjanak állni a fővállalakozó számára. Bemutatjuk számukra a nukleáris ipar követelményeit, felvázoljuk, konkrétan milyen tevékenységekre kerül majd sor. Szeretnénk ezeket a vállalkozókat tájékoztatni róla, hogy milyen szükéges technológiafejlesztéssel, minőségirányítási rendszer, vállalatirányítási rendszer, biztonsági kultúra kialakításával tudnak majd részt venni a projektben

– Mikor várható magának a beruházásnak az elindulása?
– Először az engedélyeknek kell megszületniük. Sok függ a civil mozgalmakon és egyéb szereplőkön, meglehetősen hosszúra nyúlhat a folyamat. Ez a kiszámíthatatlan része a történetnek, nem bocsátkoznék jóslásba.

MAGEOSZ konferencia a BME dísztermében
Élénk érdeklődés kísérte a vezérigazgató előadását a MAGEOSZ konferenciáján

– Road show keretében népszerűsítik a nukleáris energia előnyeit. Mit érdemes tudni a kezdeményezés részleteiről?
– November 18-án kezdődött a programsorozat Pakson, másnap Kalocsára látogattunk. Ez ugye az a két megye, amelyek leginkább érintettek a fejlesztésben. Több vidéki nagyvárosba is el szeretnénk jutni, várhatóan a jövő év elején folytatódik a kampányunk. Terveink szerint Budapest lesz az utolsó állomás. Valamennyi helyszínen az a cél, hogy széleskörű tájékoztatást adjunk a projekt nemzetgazdasági hatásairól, jövőbeni kereteiről és a hazai vállalatok szerepvállalásának lehetőségeiről.

Nagy Sándor vezérigazgató a Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség (MAGEOSZ) november 12-én tartott konferenciáján prezentáció formájában ismertette az atomenergia hazai alkalmazásának előnyeit, valamint az MVM erőmű-fejlesztési törekvéseit. A konferenciáról szóló részletes beszámolónk itt olvasható.

30 százalékos magyar beszállítói arány várható

Az új blokk(ok) építése, majd az azt követő üzemeltetés több évtizedes munkalehetőséget biztosíthat a hazai vállalatok és intézmények részére - hangzott el a road show első állomásán, Pakson. Az MVM Paks II. Zrt. egyik legfontosabb célja, hogy az új blokk(ok) létesítése során 30 százalékos magyar beszállítói arányt érjenek el, így a beruházás hatalmas lendületet adhat az egész magyar gazdaságnak is.

A kormányzat részéről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) is részt vett a beszállítói program nyitóeseményén. A kiemelkedő léptékű beruházás nemzetgazdasági és energetikai hatásairól is tájékoztatást kaptak a megjelent érdeklődők. – A Nemzeti Energiastratégia az atomenergiát a hazai energiabiztonság egyik alappillérének tekinti. Emellett jótékony hatással lehet a hazai versenyképességre is – fogalmazott Jenőfi György, az NFM gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Elhangzott az is, hogy az új blokk(ok) megépítéséhez a becslések szerint több tízezer tonna berendezés beszállítására, legyártására és szerelésére, több százezer tonna építőanyag felhasználására lesz szükség, a kivitelezés ideje alatt pedig várhatóan több ezer ember helyszíni munkavégzését, elhelyezését kell biztosítani.

Kiemelt Partnereink