Szolgáltatók Mire jó a cégautó-szabályzat?

Mire jó a cégautó-szabályzat?

autopro.hu | 2014.01.16 17:05

Mire jó a cégautó-szabályzat?

Baleset esetén a munkáltató vagy a munkavállaló fizeti a casco önrészt? Esetleg osztoznak a költségen? Melyik felet terhelik a parkolási vagy közlekedési bírságok, és mi módon kell azokat megfizetni? Kismamaszabadság esetén tisztázva vannak-e a cégautó használat feltételei? Le kell-e adnia a cégautót a(z leendő) anyukának vagy továbbra is használhatja? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel egy vállalat életében a cégautók mindennapi használata során, melyekre egy jól elkészített cégautó-szabályzat azonnali és gyors választ adhat.

Hirdetés

Az első cégautó megrendelésénél sokan még nem gondolnak arra, hogy milyen problémák merülhetnek fel, ha a gépjármű használata nincs körültekintően, minden használó számára egyértelműen szabályozva. A külföldön már elterjedt car policy, vagyis cégautó-szabályzat pontosan az ilyen helyzetek kiküszöbölését és megoldását szolgálja. A LeasePlan Hungária, hazánk egyik gépjármű-és flottakezelő vállalata általánosságban azt tapasztalja, hogy minél kevesebb egy vállalat flottaautója és nemzetközi irányítottsága, annál gyakoribb az írásos szabályzat hiánya. Bár a nemzetközi, illetve több céges autóval bíró cégek többsége rendelkezik az anyavállalat által definiált cégautó-szabályzattal, számos esetben ezek csak egyszerű fordítások, így nem igazodnak megfelelően a hazai sajátosságokhoz.

A megfelelő car policy konkrét irányelveket fektet le a jármű használatából adódó költségkockázatok munkáltató és munkavállaló közötti megosztásáról, illetve világos képet ad arról is, hogy meg van-e kötve a használó keze az autóválasztásnál a modellt, a listaárat, a havidíjat, az üzemanyag típusát vagy esetleg a CO2-kibocsátást tekintve.

A flottakezelő szerint akár induló cégeknek is lehet jól átgondolt szabályzata anélkül, hogy a tanulóévek során kellene önmaguknak megtapasztalni azon problémás helyzeteket, melyek egy jól megírt belső szabályrendszerrel elkerülhetőek lennének.

Kiemelt Partnereink