Szolgáltatók Mi alapján választ telephelyet egy külföldi gyártó cég?

Mi alapján választ telephelyet egy külföldi gyártó cég?

autopro.hu/K.Á. | 2020.01.28 11:16

Mi alapján választ telephelyet egy külföldi gyártó cég?

Fotó: Pixabay

Soktényezős játszma a telephelyválasztás. Legyünk közel a vevőhöz, legyen olcsó és képzett a munkaerő, legyen könnyen átlátható, bürokráciamentes az üzleti környezet. Minden állandóan változik, a termelési kapacitás egy adott pontra telepítése viszont évekre, évtizedekre szóló döntés. Még a megyei munkaügyi hivatal kapcsolattartóján is sok múlik a külföldi delegáció helyszíni látogatásán.

Hirdetés

Az utóbbi időkben a visegrádi országokban elégséges mennyiségben megtalálható képzett munkaerő és annak alacsony munkaerőköltsége volt az adu ász. A széles körben elterjedt közmegegyezés szerint a keleti munkaerő harmadába-negyedébe került a nyugatiénak. Ez kezdett el megváltozni egy éve, ennek volt eklatáns példája a győri Audi-sztrájk, amelynek tovagyűrűző hatása az ingolstadti gyártósorok leállását idézte elő.

Tavaly tehát valami végleg megváltozott, a bérek lassú, de egyre biztosabb felzárkózási folyamata indult el, és ez ülteti el a gondolatot a gyártókapacitásaikat idehaza, Szlovákiában, Lengyelországban működtető vállalatok vezetőiben, hogy mérlegelni kellene a perifériát. Vagyis talán eljött az idejük a tőlünk keletebbre található (akár még csak nem is uniós) országoknak.

A Baden-Württembergben található Schwarzwald-Baar-Heuberg régió iparkamarája által kiadott magazin friss számában található írás betekintést ad abba, hogy milyen szempontokat ajánl megfontolásra egy tanácsadó vállalat, amelynek ügyfelei gyártási kapacitást kihelyezni kívánó cégek. A cikkben a német Orban Consulting ismerteti a telephelyválasztás lépcsőit.

Első körben igényfelmérés zajlik (milyen terméket milyen piacra, mennyi emberrel kíván előállítani a vállalat). A logisztikai, földterületi, és építményigényt szintén vizsgálják.

A második körben a szóba jöhető országok kiválasztott régióinak uniós statisztikai egység (NUTS) szerinti összehasonlítása történik meg. A kiválasztás e pontján három-öt megadott kritérium mentén akár 200 kedvező adottságú régió is szóba jöhet. Ebből pontozás alapján marad fenn a rostán 10 régió.

A harmadik körben lehet finomhangolni, és az egyedi igényeket a szűkített listán lévő régiós adottságokkal összehasonlítani. Ez után a legjobb 3-4 helyszínre számolnak nyereség-veszteség egyenleget.

A negyedik körig csak számok, adatok szerepeltek a tervasztalon. De itt már tapasztalati úton lehet elköteleződni a legmegfelelőbb helyszín irányában. Vagyis több napos helyszíni látogatások indulnak, ezeken polgármesterekkel, üzletemberekkel, adóhatósági és munkaügyi előadókkal, befektetési ügynökségi, ingatlanpiaci szakemberekkel találkozik a küldöttség.

Az ötödik egyben a tanácsadási együttműködés utolsó köre. A végső döntés után a céges működési forma meghatározása, a cégbejegyzés illetve a telephely megvásárlása vagy bérbevétele az első teendő.

A tanácsadó iroda által készített térképes ábrából kiderül, hogy a régióban az EU-n kívüli országok körében jelenleg messze Ukrajna, Moldova és Fehéroroszország kínálja a legalacsonyabb bérköltségeket. Az Európai Uniónak e "külső pufferzónája" után mérlegelhető a magasabb bérköltségű uniós tag Bulgária és Románia. A térképen jól látszik, hogy országon belül is lehetnek bérszint-eltérések. Míg Temesvár, Arad, Nagyvárad környékén magasabb, a nehezebben megközelíthető Székelyföldön alacsonyabb bérszintekkel lehet számolni.

Kiemelt Partnereink