Szolgáltatók Mégsem minősíti le a spanyolokat a Moody´s

Mégsem minősíti le a spanyolokat a Moody´s

MTI | 2013.12.05 08:24

Mégsem minősíti le a spanyolokat a Moody´s

Negatívról stabilra javította a még épphogy befektetési ajánlású spanyol államadós-besorolások kilátását szerdán a Moody´s Investors Service, levéve a napirendről a befektetői adósosztályzat megvonását Spanyolországtól.

Hirdetés

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja szerdán késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette a spanyol államkötvény-kötelezettségek "Baa3" szintű besorolását és a rövid lejáratú szuverén adósságállomány "(P)Prime-3" osztályzatát.

A "P" (Provisional) besorolási kiegészítéssel ellátott minősítés a Moody's módszertanában részleges adatsorok alapján, a teljes körű adathalmazra épülő minősítési eljárásnál gyorsabban készül, de általában azonos marad a később kialakítandó végleges besorolással.

Ha a Moody's a jelenlegi osztályzati szintekről leminősítette volna Spanyolországot, akkor a spanyol államadós-besorolások átkerültek volna a már nem befektetési ajánlású, spekulatív - rendszerint magasabb hozamokat, vagyis drágább piaci finanszírozást jelentő - kategóriába.

A kilátásjavítást a cég elsősorban a spanyol közfinanszírozási helyzet javulásával indokolta, és azzal, hogy haladást észlel a spanyol gazdaság kiegyensúlyozódási folyamatában, amely fenntarthatóbb, exportorientált modell felé vezet. A Moody's szerint ez javítja a spanyol gazdaság középtávú kilátásait is.
A hitelminősítő kimutatása szerint a folyamatot illusztrálja, hogy az idei első kilenc hónapban a spanyol folyómérleg-egyenleg 2,9 milliárd eurós - az év egészére becsült hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékának megfelelő - többletbe fordult a tavalyi azonos időszakban mért 15,7 milliárd eurós hiány után.

Ennek eredményeként csökkenésnek indult a nagyon magas spanyol külső adósságráta, amely az idei második negyedévben a GDP-érték 167 százaléka volt az egy évvel korábban mért 172 százalékos eddigi csúcs helyett - áll a Moody's szerda esti londoni elemzésében.

A ház szerint e javuló környezetben nagyobb biztonsággal jósolható, hogy a még mindig magas spanyol államháztartási hiány is fokozatos csökkenésnek indulhat. A Moody's saját előrejelzése az, hogy az idei évre kitűzött 6,5 százalékos és a 2014-re megállapított 5,8 százalékos GDP-arányos deficitcél egyaránt teljesíthető.

Spanyolország adósosztályzatainak kilátását a múlt hónapban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is stabilra javította az addigi negatívról, szintén levéve a napirendről a spanyol adósosztályzatok további visszaminősítését.

A Fitch jelenleg "BBB" besorolással - egy osztattal a Moody's spanyol osztályzata és két fokozattal a már nem befektetési ajánlású "BB" sáv felett - tartja nyilván a spanyol államadósságot.

A cég a spanyol osztályzati kilátás november eleji javításához fűzött londoni indoklásában kiemelte, hogy a 2012-2013-ban végrehajtott költségvetési konszolidáció 2,5 százalékponttal csökkentette a hazai össztermékhez mért spanyol államháztartási hiányt, erőteljes ciklikus ellenszél közepette is.

Más nagy londoni házak ugyanakkor nem ennyire derűlátók a spanyol gazdaság kilátásaival kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics a spanyol gazdaságról nemrégiben összeállított új értékelésében elismerte ugyan, hogy a helyzet "számottevően jobb" az egy évvel ezelőttinél, különösen a külpiaci szektorban, a hazai kereslet gyengesége azonban a ház szerint továbbra is útját állja a gazdaság fellendülésének. A Capital Economics londoni elemzői közölték, hogy e véleményük alapján még a jövő év egészére is 0,5 százalékos GDP-visszaesésre számítanak a spanyol gazdaságban.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben "a probléma nagyságához mérve elégtelennek" nevezték a spanyol kormány által végrehajtott munkapiaci reformokat, amelyekkel a ház szerint nem lehet kezelni a hosszú távú spanyol munkanélküliségi folyamatokat.

Az Eurasia elemzői kiemelték, hogy a 6,2 millió munkanélküli spanyol közül több mint 3,5 milliónak - a teljes munkanélküli állomány 57 százalékának - tizenkét hónapnál hosszabb ideje nincs állása, és nem egészen három év alatt kétmillióval nőtt a hosszú ideje munkanélküliként nyilvántartottak tábora.

Kiemelt Partnereink