Szolgáltatók Meglepődtek a brazilok

Meglepődtek a brazilok

MTI | 2018.08.31 16:08

Meglepődtek a brazilok

A brazil statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy a második negyedévben az előzőhöz képest 0,2 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) Dél-Amerika legnagyobb országában. Elemzők rosszabb adatot, 0,1 százalékot vártak az első negyedévben mért, a felülvizsgálat után 0,4 százalékról 0,1 százalékosra módosított növekedés után.

Hirdetés

Éves összevetésben 1,0 százalékkal bővült a gazdaság április-júniusban, gyengébb ütemben az első negyedévi 1,2 százaléknál és az elemzők által várt 1,1 százaléknál.

A brazil gazdaság 1,1 százalékkal nőtt az idei első fél évben az előző év azonos időszakához képest. Az adatsor azt mutatja, hogy folytatódott a brazil gazdaság lassú felemelkedése a 2015-2016-os mély gazdasági válság után. Elemzők számítottak arra, hogy az első negyedévhez képest lassulni fog az ütem, mert májusban a kamionsofőrök 11 napos sztrájkja megbénította az országot és súlyos ellátási zavarokat okozott mindenhol.

Latin-Amerika legnagyobb és egyben a világ hetedik legnagyobb gazdasága erősen növekedett Luiz Inácio Lula da Silva elnöksége (2003-2010) alatt, köszönhetően a magas nyersanyagáraknak és az erős kínai keresletnek. A növekedés 2010-ben ért csúcspontjára, majd a kőolaj, a szója és más nyersanyagok árának drasztikus zuhanása megakasztotta a fejlődést, és 2015 második negyedévében recesszióba került a gazdaság. Abban az évben 3,5 százalékkal, 2016-ban pedig 3,6 százalékkal csökkent a GDP, de tavaly már 1,0 százalékos növekedést mértek.

Kiemelt Partnereink