Szolgáltatók Megerősödtek a hazai japán vállalatok

Megerősödtek a hazai japán vállalatok

autopro.hu/P.M. | 2016.07.25 12:53

Megerősödtek a hazai japán vállalatok

A JETRO (Japan External Trade Organization – Japán Külkereskedelmi Szervezetet) budapesti irodájának idei felmérése szerint 2016 júniusában 151 japán érdekeltségű vállalat működött Magyarországon, közülük 46 gyártó vállalat.

Hirdetés

A 2015-ös felméréskor 147 cégről volt tudomásuk, amelyből 47 gyártó vállalat volt. Bár a vállalatok száma 2008-tól csökkenő tendenciát mutat, 2012-től pozitív fordulatot figyelhettek meg az összetétel tekintetében: míg az 1-2 munkatársat foglalkoztató képviseleti irodák száma közel 8 százalékkal alacsonyabb, addig a gyártó cégek számában mintegy 7 százalékos növekedést regisztrálhattak az elmúlt négy év folyamán. A válság éveiben ugyan jelentős japán gyárak zárták be kapuikat, egyebek mellett a Sony, a TDK vagy a Sanyo, azóta viszont hazánkat választotta például a Takata, a TS Tech, a JSR vagy az NHK Spring. Arra is van példa, hogy egy Magyarországon működő (nem japán – például amerikai, olasz vagy német) gyártó vállalat anyavállalatát vásárolta meg japán cég, így összességében a japán vállalati jelenlét még inkább erősödni tudott Magyarországon.

Vállalati közlések illetve hivatalos forrásból származó adatok alapján 2015-ben több, mint 20 százalékkal nőtt a Magyarországon működő japán vállalatok exportja, és elérte az 5 milliárd eurós értéket. Ez 5,5 % arányt tesz ki a teljes magyar exporton belül. (Összehasonlításképpen, 2014-ben ez az arány 4,9 százalék volt.) A gépjármű szektoron belül ennél is jelentősebb hányadot, mindkét évben közel 23 százalékot képvisel a japán érdekeltségű gépjárműipari gyártók exportja a teljes magyar gépjárműipari exportból. Minden jelentős japán gyártó exportja növekedett 2014-ről 2015-re. Főbb export célországok az EU tagállamai, például Németország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Franciaország, az Unión kívül pedig természetesen Japán áll az első helyen.

Idén először érte el a 30 ezret a magyarországi japán vállalatoknál dolgozók száma. A 30 923 dolgozó nagyjából 1 százaléka (több, mint 300 fő) japán – rendszerint vezető beosztású – dolgozó. Az alkalmazottak száma 2008ban egyszer már megközelítette a 30 ezret, de a válság évei alatt hanyatlásnak indult, majd 2013 óta ismét növekvő pályára állt. Sokat mond, hogy a dolgozók 86 százaléka áll gyártó cég alkalmazásában.

Kiemelt Partnereink