Szolgáltatók Megéri feljavítani az anyagmozgató rendszereket

Megéri feljavítani az anyagmozgató rendszereket

autopro.hu/D.Á. | 2021.09.23 10:22

Megéri feljavítani az anyagmozgató rendszereket

Fotó: TGW Logistics Group

A világjárványt megszenvedő beszállítói láncok megszilárdítása érdekében egyre több fejlesztésre van szükség a raktározás és anyagmozgatás területén. Az fejlesztési megoldások ígéretesen növekvő piacának egyik szereplője a TGW Logistics Group, amely tíz év alatt megötszörözte az éves projektjeinek számát.

Hirdetés

Az automatizált raktározási rendszereket fejlesztő és telepítő TGW Logistics Group fejlesztési csomagok értékesítéséért felelős vezetője, Markus Kammerhofer elmondta, a cége által öt éve telepített anyagmozgatási rendszerek modernizálása nagy számban zajlik. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a versenyképesség megtartásához raktározási partnereiknek tökéletesen alkalmazkodniuk kell az ügyfelek igényeihez, miközben tartják az ígért határidőket. Mivel a koronavírus rendkívül fellendítette az online kereskedelmet, ezeket a célokat csak betonbiztos beszállítói láncokkal lehet elérni.

Az említett fejlesztések elsősorban az anyagmozgatási berendezések, rendszerek módosítását, kiterjesztését, naprakészen tartását takarják. Manapság a logisztikai szereplőknek mindent meg kell tenniük, hogy a hatékonyságot maximalizálják, a leállásokat minimalizálják. A gyorsaság kulcsfontosságú – a lassan eszmélő vállalatok lemaradhatnak a legújabb technológiákról, nem jutnak hozzá a megfelelő gépalkatrészekhez.

Gyorsan reagálni, fokozatosan cselekedni

Kétféle megközelítés létezik: drasztikus beruházásokat eszközölni, vagy lépésről lépésre fejleszteni. Utóbbi a józanabb, népszerűbb döntés a vállalatok között. Így kevesebb a kockázat, illetve nem kell teljesen megállítani az üzemeket a munkálatok idejére. Kammerhofer ügyfelei között vannak, akik több millió eurós bevételt termelnek naponta, sokba kerül tehát egy leállás. Az ilyen vállalatok akár fél évnél is tovább húzhatják a fejlesztések lebonyolítását. A projektek az ügyfél jelenlegi technológiai színvonalának, körülményeinek, kívánságainak felmérésével indul, majd alapos tervezés következik. A meglévő rendszer alapvetően a feljavított alapjául szolgál a hivatalos dokumentáció elkészítésekor is, ha azonban komoly módosítások vagy cserék történnek, az alegységekre és a kompatibilitásra is figyelmet kell fordítani a tervezésnél.

Csupán szoftverek frissítésével növekedhet a raktárak funkcionalitása. Egy új menedzsmentrendszer megkönnyítheti, valós idejűvé teheti az adatáramlást a vállalat tevékenységi körei között, ezáltal nőhet a hatékonyság. Az ilyen rendszereknek az érintőképernyős kezelőfelületek is fontos részei, amelyekkel a mindennapi munka, a betanítás és a karbantartás is egyszerűbb. A TGW egyre több ügyfele érdeklődik az automatizálás lehetséges formáiról is, mint az önjáró vezérelt járművek (AGV).

Minden fejlesztés, feljavítás végső célja, hogy az azokat telepíttető vállalatok ügyfelei maradéktalanul elégedettek legyenek. Mostanra a megkövetelt rugalmasság új szintekre emelkedett és prioritássá vált, így hamar megtérülnek az ezt javító beruházások — írta meg a Warehouse&Logistics News.

Kiemelt Partnereink