Szolgáltatók Meg kell tanulni kezelni az MI adta erőt

Meg kell tanulni kezelni az MI adta erőt

Pörge Béla | 2023.09.06 16:49

Meg kell tanulni kezelni az MI adta erőt

Fotó: SMC Hungary Kft.

Interjú Nagy Zsigmonddal, az SMC Hungary Kft. műszaki vezetőjével és Szabó Péterrel, az SMC Hungary oktatási vezetőjével az Ipar 4.0 oktatásának kihívásairól.

Hirdetés

- Az informatika és a digitalizáció nagyon gyorsan változó terület. Hogyan lehetséges ezek lekövetése az oktatásban?

Szabó Péter: - Nagyon nehéz dolga van az oktatási intézményeknek és a benne tevékenykedő elméleti és gyakorlati oktatóknak egyaránt. Borzasztó nagy sebességgel fejlődik a gyártástechnika, informatika, automatika, méréstechnika, és még sorolhatnám tovább mi minden. Ezzel nagyon nehéz lépést tartani. Nemcsak az elméleti tudás folyamatos frissítésére van szükség, hanem a gyakorlati eszközök megléte is alapvető feltétele a megfelelő színvonalú és hatékonyságú oktatásnak ezeken a területeken. Ez nem megy az olyan cégek segítsége nélkül, amelyek ezeken a területeken tevékenykednek. Az SMC oktatóberendezései széleskörűen lefedik az ipari automatizálás és a mechatronika oktatásához szükséges ismeretanyagokat az alapoktól az Ipar 4.0/5.0 megoldásokig.

Ezenkívül az elméleti oktatást ingyenesen elérhető tankönyvekkel, előadásokkal támogatjuk, míg a digitális területet szabadon elérhető és felhasználható animációkkal, szoftverekkel, videókkal, webinárokkal segítjük. A gyakorlati oldalt pedig az oktatóberendezéseken kívül különböző projektfeladatokkal támogatjuk.

- Mi kell ahhoz, hogy hatékonyan oktassanak a szakképzésben?

Nagy Zsigmond: - Az ipari fejlődés következtében az oktatással szemben támasztott követelmények folyamatosan nőnek. Az Ipar 4.0 megjelenésével foglalkozások alakulnak át, a munkáltatók által támasztott új kompetenciaelvárások egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, egy betöltendő pozíció kapcsán már nemcsak munkaszerződést és munkaköri leírást kapnak a jelentkezők, hanem konkrét kompetencia-térkép írja le az egyes foglalkozáshoz kapcsolódó elvárásokat.

A duális képzés bevezetése és az iparból jövő műszaki szakemberek tapasztalata nagyban segíti az oktatás modernizálását. Véleményem szerint ezen felül még olyan szakemberekre is szükség van, akik jártasak a tréningek világában, ismerik a tréneri módszertant, fejlesztési tapasztalattal, széleskörű eszköztárral és praktikákkal rendelkeznek ahhoz, hogy aktivizálják a tanulókat és minél hatékonyabb oktatást érjenek el.

Nagy Zsigmond, az SMC Hungary Kft. műszaki vezetője (balra) és Szabó Péter, az SMC Hungary oktatási vezetője.

Nagy Zsigmond, az SMC Hungary Kft. műszaki vezetője (balra) és Szabó Péter, az SMC Hungary oktatási vezetője. | Fotó: Fehér Sándor

Az SMC Hungary Kft. támogatásával kidolgoztunk egy olyan workshopot, ahol arra törekszünk egy speciális berendezésen dolgozva, hogy a frontális műszaki oktatásban tréneri módszerek és technikák alkalmazásával jelentősen felszínre tudjuk hozni, és megszólítani az Ipar 4.0 által is kiemelt fontosságot kapó kompetenciát. Bízom benne, hogy a jövőben egyre jobban elterjed az a vegyes rendszerű képzés, ahol két dimenzió mentén zajlik majd a műszaki oktatás, és a technológiát ismertető elméleti és gyakorlati képzésben hangsúlyt kap a valós kompetenciafejlesztés is.

- Milyen hatással van erre a területre a mesterséges intelligencia terjedése, fejlődése?

Sz. P.: - A műszaki oktatások teljes területén, így az ipari automatizálás és a mechatronika tárgykörében is nagy változásokat teremt a mesterséges intelligencia megjelenése is. Sokan aggodalommal, mások pedig túlzott bizalommal tekintenek rá - szerintem arra kell törekednünk, hogy minél hamarabb kialakulhasson az ezzel kapcsolatos kultúra. Ez természetesen nem gyors folyamat, hiszen a mobiltelefonok használatának és alkalmazásának a kultúrája is elég hosszú ideje formálódik, de már lehet látni a pozitív eredményeket.

Nyilván vannak veszélyes oldalai a mesterséges intelligenciának is, éppen ezért kell segítséget adni a felnövekvő nemzedéknek, hogyan tudják ezt az erőt megfelelően kezelni. Kicsit olyan ez, mint a hatalmas lóerőkkel bíró munkagépek: lehet rombolásra és építésre használni egyaránt. Ami biztos, hogyha nem tanítják meg a használatukat, akkor rossz vége lehet.

Több olyan projektfeladaton dolgozunk, amelyeknél aktívan kell használni a mesterséges intelligenciát. A Techtogether versenyre is olyan feladattal készültünk, amelynél nemhogy tiltott, hanem éppen ajánlott valamilyen mesterséges intelligencia alkalmazása a feladatmegoldáshoz, hiszen nélküle nagyon nehéz időn belül teljesíteni a feladatot. Az említett projektfeladatok szintén felkerülnek a weboldalunkra a gyakorlati feladatajánlataink közé.

Akikkel már biztosan találkozhat a TECHTOGETHER+ rendezvényen:

ACPS Automotive Kft., AVL Hungary Kft., Bosch Rexroth Hajtás- és Vezérléstechnika Kft., Continental Automotive Hungary Kft., fiREG.hu Kft, Hepenix Kft., Kontron Hungary Kft., Knorr Bremse Fékrendszerek Kft., Knorr Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft., msg Plaut Hungary Kft., Nefab Packaging Hungary Kft., Schunk Intec Kft., Siemens Zrt., SK On Hungary Kft., SMC Hungary Kft., Trenkwalder Recruitment Kft., Tequa Akadémia

Az október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházban megrendezésre kerülő TECHTOGETHER+ Járműipari konferencia mellett egy innovatív ipari technológiákra fókuszáló kiállítás, és a már komoly hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny is megszervezésre kerül.

Az egynapos rendezvényen párhuzamosan zajlanak a programok az eltérő közönségnek. Az autopro.hu és a MAGE közös járműipari konferenciájának a belépő díja: 60.000 Ft+áfa. Szerezze be jegyét most az alábbi linkre kattintva! A rendezvény keretében megtartott szakmai találkozó és mérnökhallgatói verseny díjmentesen látogatható, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink