Szolgáltatók Korrupciós botrány az autóipari szakszervezetnél

Korrupciós botrány az autóipari szakszervezetnél

autopro.hu/Sz.K. | 2019.11.29 11:00

Korrupciós botrány az autóipari szakszervezetnél

Az Egyesült Autóipari Dolgozók (United Auto Workers – UAW) autóipari szakszervezet egy sor etikai reformot vezet be, ezzel válaszolva az egyre kiterjedtebb amerikai szövetségi korrupciós ügyre, amely miatt számos korábbi szakszervezeti vezetőt megvádoltak és elmarasztaltak.

Hirdetés

Az Egyesült Autóipari Dolgozók Szakszervezete (UAW) közölte, hogy a reformok között lesz egy független etikai ombudsman kinevezése is, az illető nem lehet a szakszervezet dolgozója. Nagy rálátást biztosítanak a szövetség könyvelési osztályára, és egy etikai forródrótot is létrehoznak.

– Beleegyeztem, hogy helyre rakom a megfelelő mechanizmusokat, hogy megmentsem a szakszervezetünket, újraépítsem tagjaink bizalmát és biztosítsam, hogy ilyen helytelenség, mint ami nemrég napvilágra került, nem fog újra megtörténni – közölte Rory Gamble, az UAW elnöke.

Korrupciós ügy – hosszú a bűnlista

Idáig 10 ember ismerte be bűnösségét az illegális kifizetésekkel kapcsolatos nyomozás során. Múlt héten az UAW alelnökét, és a GM korábbi igazgatósági tagját, Joseph Ashtont vádolták meg összeesküvéssel, pénzmosással és csalással.

A hónap elején pedig az UAW közölte, hogy elnöke, Gary Jones, aki egyébként a folyamatban lévő korrupciós ügyhöz kapcsolódik, fizetett szabadságra ment – írta meg a Reuters.

Nem akarnak újra állami irányítás alá kerülni

Múlt héten az alelnök, Gamble közölte, a szakszervezet minden részlegét vizsgálat alá vetik, hogy ezzel elkerülhessék, hogy a sok szabálytalanság miatt az Egyesült Államok kormányzata átvegye az irányítást a munkaügyi szervezet felett.

1988-ban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma beperelte a Fuvarosok Nemzetközi Testvérisége szervezetet, így kényszerítve annak szenior vezetőit, hogy nevezzenek ki egy megbízottat, mivel a szakszervezet kapcsolódott a szervezett bűnözéshez. A kormányzat 1989 márciusától 2015-ig felügyelte a szakszervezetet, majd beleegyezett egy ötéves átmeneti időszakba, ami 2020 februárjában fog lejárni.

Kiemelt Partnereink