Szolgáltatók Komoly teher az e-útdíj, tovább nő a fizetős szakaszok száma

Komoly teher az e-útdíj, tovább nő a fizetős szakaszok száma

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2013.11.04 09:21

Komoly teher az e-útdíj, tovább nő a fizetős szakaszok száma

Meghaladta az 53 milliárd forintot az e-útdíj bevétele, a fizetésre kötelezettek többsége a viszonylati jegyeket használja. Jelentős változások jönnek.

Hirdetés

Tovább bontják a díjköteles szakaszokat, főleg az ipari parkok környékén – közölte Kibédi-Varga Lajos, az e-útdíj szakmai projektszóvivője a Világgazdasággal. Jelenleg 6513 kilométer hosszú a díjköteles úthálózat, ami 2075 elemi díjköteles szakaszt jelent, ezek száma a fejlesztés eredményeként 2243-ra nő. Az új rendszer várhatóan november végéig állhat fel.

A július elsején indult elektronikus útdíjrendszer keretében eddig a befizetések 63 százaléka volt viszonylati jegyes, a fennmaradó részt járművekbe szerelt fedélzeti egységgel (OBU) teljesítették a fuvarozók – tájékoztatott a szakember.

A lapnak nyilatkozó, 60 járművel rendelkező, tavaly 2,7 milliárd forintos forgalmat elérő cég számára komoly többletterhet jelent az e-útdíj. Míg korábban az éves autópályamatrica 300 ezer forintba került a járműveikre, addig most eszközönként ennek ötszörösével, 1,5 millió forinttal kénytelenek számolni – írja a vg.hu.

Kiemelt Partnereink