Szolgáltatók Kínaik vették át a német exportőrök szerepét Oroszországban

Kínaik vették át a német exportőrök szerepét Oroszországban

MTI | 2014.10.29 13:52

Kínaik vették át a német exportőrök szerepét Oroszországban

Az orosz-ukrán válság egyre érzékenyebb veszteséget okoz a német exportőröknek, augusztusban az Oroszországba irányuló német kivitel 26,3 százalékkal 2,3 milliárd euróra esett az egy évvel korábbihoz képest - közölte szerdán a szövetségi statisztikai hivatal.

Hirdetés

A kivitel gyorsuló ütemben csökkent augusztusban, az év első nyolc hónapjában összességében még csak 16,6 százalékkal esett vissza az export. Oroszország a 11. helyről a 13. helyre csúszott vissza a német exportpiacok sorában.

Az orosz gazdasági növekedés lanyhulásával párhuzamosan már 2013-ban 5,2 százalékkal csökkent a német kivitel, majd idén az Oroszország elleni nyugati szankciókat követő orosz válaszlépések után rohamosan felgyorsult az export csökkenésének üteme. 2010 és 2012 között még 30,8 százalékkal emelkedett a német kivitel Oroszországba.

A német exportban a legnagyobb, 22,6 százalék a gépek részesedése, majd a járművek és járműalkatrészek és a vegyipari termékek következnek 19, illetve 10 százalékkal. A legnagyobb mértékben a járműexport esett augusztusban, német cégek 27 százalékkal kevesebb járművet és alkatrészt értékesítettek az orosz piacon.

A szankciók mindamellett a legerőteljesebben a német gépgyártókat sújtják, amelyek negyedik legnagyobb felvevő piaca Oroszország. A német ágazati szakmai szövetség (VDMA) szerint az idén a gépexport akár 35 százalékkal zuhanhat, és több közepes nagyságú vállalat már kénytelen volt rövidített munkaidőt bevezetni.

Keserű számunkra, hogy az ázsiai, elsősorban kínai cégek azonnal a helyünkbe ugranak, és a német vállalatok elvesztik sok év alatt megbízható szállítóként szerzett jó hírnevüket - mondta Reinhold Festge, a VDMA elnöke.

A mintegy 6 ezer vállalkozást képviselő Német Gazdaság Keleti Bizottsága szerint az év egészében mintegy 20 százalékkal, 7 milliárd euróval esik vissza az Oroszországba irányuló német export.

- Ez 50-60 ezer munkahelyet veszélyeztet Németországban, hacsak a vállalatok nem találnak másutt piacot termékeiknek - mondta Eckhard Cordes, a bizottság elnöke.


Kiemelt Partnereink