Szolgáltatók Kevesebb munkanap volt decemberben, de még így is nőtt a hazai ipari termelés

Kevesebb munkanap volt decemberben, de még így is nőtt a hazai ipari termelés

MTI | 2018.02.07 12:50

Kevesebb munkanap volt decemberben, de még így is nőtt a hazai ipari termelés

Az ipari termelés volumene 4,8 százalékkal volt nagyobb tavaly, mint 2016-ban; decemberben az ipari termelés 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,5 százalékkal emelkedett – a KSH adatai szerint.

Hirdetés

A jelentős eltérést a tavalyi nyers és a kiigazított adat között az okozza, hogy tavaly decemberben kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2016 decemberében mondta az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőtt, a novemberi 2,1 százalékos csökkenést követően. A tavalyi évben öt hónap volt, amikor csökkent az ipar kibocsátása, ami egy hónappal kevesebb, mint 2016-ban.

Tavaly decemberben a három legjelentősebb feldolgozóipari terület közül a járműgyártásban nőtt, az elektronikai iparban és az élelmiszeriparban stagnált a termelés az egy évvel korábbihoz képest mondta el a KSH osztályvezetője. Hozzátette: a közepes súlyú ágazatok közül jelentősen bővült a kohászat-fémfeldolgozás, illetve a kisebb súlyt képviselő építőanyag-ipar és gyógyszergyártás. Visszaesett a termelés a gép-, gépi berendezéseknél, ennek oka az egy évvel korábbi magas bázis.

A kormány szerint az ipar növekedése megmarad.

A beszerzési bizalmi index, az ipari megrendelés-állomány, illetve az iparhoz kapcsolódó kapacitásfejlesztési beruházások alátámasztják, hogy az ipar növekedése várhatóan a következő időszakban is megmarad mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár.

Hozzátette, ugyanakkor a járműágazaton belül is vannak olyan területek, amelyek erőteljesen tudtak növekedni, például az alkatrészgyártás, a gumigyártás, a gépgyártás, a fémalkatrészek előállítása, jól teljesített a gyógyszergyártás, az orvosi műszerek gyártása, a műanyagipar.

A helyettes államtitkár rámutatott arra, hogy nehézséget jelent majd, hogyan lehet biztosítani a megfelelő mennyiségi és minőségi erőforrást az ipar számára, ez 2018-ban meghatározó feladat lesz.

A 2017-es ipari termelés részletes adatait második becslése alapján február 13-án közli a KSH.

Kiemelt Partnereink