Szolgáltatók Késve indulhat az 5G aukció

Késve indulhat az 5G aukció

autopro.hu/B.A. | 2019.09.13 12:30

Késve indulhat az 5G aukció

Még nem tudni, hogy kik adhatnak be licitet a hatóság által meghirdetett mintegy 400 MHz-nyi szabad spektrumra.

Hirdetés

Az eredeti tervek szerint másfél héten belül el kellene kezdődnie a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2019-es frekvenciaértékesítési eljárásának érdemi részének, a licitálásnak. Ugyanakkor a még nem tudni, kiket enged egyáltalán licitálni a szervezet – írta a hwsw.hu.

Októberben véget érhet

Az eredeti kiírási dokumentáció szerint szeptember 23-án az első helyszíni licitálási körrel venné kezdetét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2019-es frekvenciaértékesítési eljárása, egyelőre azonban az sem biztos, hogy kik adhatnak be licitet a hatóság által meghirdetett mintegy 400 MHz-nyi szabad spektrumra.

Bár a kormányzati oldal részéről éppen a héten, az ITU World konferencián hangzott el, hogy az 5G-s szolgáltatások nyújtására is alkalmas spektrumok 15 évre szóló használati jogának odaítélésére vonatkozó eljárás októberben véget érhet, könnyen lehet, hogy kisebb csúszással zárul csak le az aukció.

Hiánypótlást rendelt el

A HWSW több, neve elhallgatását kérő bennfentes iparági forrástól is úgy értesült, hogy a hatóság legalább egy jelentkező pályázatának viszonylatában hiánypótlást rendelt el a pályázat alaki vagy tartalmi hiányosságai miatt. Az ilyen eljárások rendje szerint a jelentkezések bontása közjegyző jelenlétében történik, majd a benyújtott dokumentumok alaki és tartalmi érvényességi vizsgálatára kerül sor, és ha szükséges, a hatóság hiánypótlást rendel el. Az alakilag megfelelt, árverési nyilvántartásba vett résztvevők listáját az NMHH eredetileg szeptember elején, a nyilvántartásba vétel napján tervezte közzé tenni.

Mind a négy szolgáltató beadta határidőre

A hatóság által kiírt árverésre augusztus 8-án lehetett jelentkezni, információink szerint mind a négy, korábbi eljárások során frekvenciahasználati jogosultságot szerzett magyarországi mobilszolgáltató (Magyar Telekom Nyrt., Vodafone Magyarország Zrt., Telenor Magyarország Zrt. és a DIGI Távközlési Kft.) határidőre beadta a jelentkezését az NMHH aukciójára.

Kiemelt Partnereink