Szolgáltatók Kazahsztánba küldené a magyar cégeket a kormány

Kazahsztánba küldené a magyar cégeket a kormány

MTI | 2015.09.11 08:38

Kazahsztánba küldené a magyar cégeket a kormány

A kormány továbbra is támogatja a magyar vállalatok részvételét a kazah fejlesztési és iparosítási programokban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részt vett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-kazah tagozatának gazdasági fórumán.

Hirdetés

A fórumon Varga Mihály elmondta: Magyarország versenyképes mezőgazdasági technológiákkal szélesítheti az együttműködést, de nagy lehetőségek állnak a feldolgozóipari modernizáció, a gyógyszer- és egészségipar, a gépjárműgyártás, a mérnöki-informatikai szolgáltatások, illetve a turizmus előtt is.

A kormány továbbra is támogatja a magyar vállalatok részvételét kazah állami fejlesztési és iparosítási programokban, valamint a hosszú távú közös projekteket és a vegyes vállalatok létesítését. A tárcavezető hozzátette: a gazdasági és egyéb kapcsolatok elmélyítéséhez elengedhetetlenül fontos a Budapest és Asztana közötti közvetlen légijárat elindítása.

Varga Mihály, aki a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság társelnöke is, a két ország közötti kapcsolatok fundamentumának nevezte, hogy Magyarország gazdasága az elmúlt két évben már meggyőző teljesítményt mutat. "Gazdaságunk növekedési üteme 2014-ben elérte a 3,6 százalékot, ezzel Magyarország utolérte régiós versenytársait" - fejtette ki a közlemény szerint a miniszter. Varga Mihály leszögezte: a kormányintézkedések továbbra is 3 százalék körüli, illetve annál magasabb növekedési pályát biztosítanak.

A miniszter szerint a meglévő kedvező folyamatok felgyorsításához hozzájárulhat a 2017-es asztanai expón való magyar részvétel is. A közép-ázsiai országban "A jövő energiája" mottóval rendezendő szak-világkiállítás Magyarország számára kiváló lehetőséget nyújt a magyar energetikai és technológiai fejlesztések bemutatására. Az expo remek alkalom lesz arra is, hogy a kormány segítse a magyar vállalkozásokat termékeik és szolgáltatásaik új piacra találásában - hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

Kiemelt Partnereink