Szolgáltatók Jó félévet zárt a kínai Sinopec

Jó félévet zárt a kínai Sinopec

MTI | 2013.08.26 10:55

Jó félévet zárt a kínai Sinopec

Több mint 20 százalékkal tudta növelni nyereségét Ázsia legnagyobb olajfinomítója, a Sinopec az első félévben - jelentette be a vállalat a sanghaji tőzsdén.

Hirdetés

Az amerikai Forbes magazin éves rangsorában a legnagyobb kínai vállalatként nyilvántartott Sinopec nyeresége a január és június között 24 százalékkal bővült, és így 30,3 milliárd jüanra (1,2 milliárd forint) nőtt. Ez jelentős javulás a tavaly a profitjának éves bázison való csökkenését elkönyvelni kényszerült olajfinomító óriásnak. A cég 2012 egésze során 62,6 milliárd jüan (2,3 milliárd forint) nyereséget termelt, 14,8 százalékkal kevesebbet, mint 2011-ben.

A Sinopec finomítója

Az első félév jó eredménye jórészt az olajárat meghatározó rendszer módosításának következménye. A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság által bevezetett változások következtében Kínában az olajárszintek meghatározási mechanizmusa március óta a korábbinál rugalmasabb és sokkal inkább követi a nemzetközi trendeket. Több mint felére, 22-ről 10 napra rövidült például az időszak, amely után a kiskereskedelmi árakat a nemzetközi árszintekhez igazítják, s megreformálták az árszabás alapjául szolgáló mintakosár összetételét is. A változtatások a többi nagy finomító eredményeire is pozitívan hatott. Éves bázison a Petrochina nyeresége például 5,6 százalékkal, a harmadik legnagyobb piaci szereplő, a CNOOC profitja 7,9 százalékkal tudott nőni az első félévben.

Sinopec benzinkút kínában

A Sinopec az év második felében is erős eredményeket vár, és nyereségének növekedését valószínűsíti. A cég egy korábbi prognózisa szerint idén 46,4 millió tonna nyersolajat és 18,1 milliárd köbméter természetes gázt fog kitermelni. A vállalat korábban azt is bejelentette: a következő években erőteljes terjeszkedésbe kezd, elsősorban az afrikai piacokat megcélozva. Az elmúlt év során a vállalat Kanadában, Indonéziában, Észak-Amerikában terjeszkedett, jövőre Szaúd-Arábia állami olajcégével együtt indít finomítót a Vörös-tenger partján. A Sinopec anyacége, a China Petrochemical korábban azt jelentette be, az évtized közepéig meg kívánja duplázni külföldi termelését.

Kiemelt Partnereink