Szolgáltatók Itt az idő, csengetnek a benzinmotoroknak is?

Itt az idő, csengetnek a benzinmotoroknak is?

autopro.hu/B.B. | 2017.10.15 06:33

Itt az idő, csengetnek a benzinmotoroknak is?

A franciák már nem csak a dízeleket, hanem az összes belsőégésű motort kitiltanák fővárosukból 2030-tól. Tőlük függetlenül az EU ugyanebben az évben elektromosautó-kvótát vezetne be, ami szintén a dízel- és benzinhajtás értékesítései ellen hatna.

Hirdetés

Ha borítékolható nem is, de a dízelek elleni hatósági és médiahadjárat vehemenciáját látva sejthető volt, hogy idővel a benzinmotorok sem ússzák meg a különféle szankciókat. Ehhez a korszakhoz kerülhetünk most egy lépéssel közelebb, hiszen a Haldelsblatt a párizsi polgármesteri hivatalra hivatkozva az írja, a legújabb tervek szerint 2030-tól az összes belsőégésű motort kitiltanák a városból.

Az eddig is ismert volt, hogy a francia főváros 2024-től megtagadni tervezi a behajtási engedélyt a dízeles motorral szerelt kocsiktól. Most úgy látszik, idővel a benzinmotorok is tiltólistásra kerülhetnek, az erről szóló javaslatot november első napjaiban vitatják meg a kerületi polgármesterek. A francia fővárosi önkormányzat azzal érvel, hogy az immár az összes belsőégésű motorra vonatkozó tiltás a párizsiak 60 százalékát nem érintené, mivel nekik egyáltalán nincs autójuk. (Hogy a kommunikációt megfordítva mi a helyzet a másik negyven százaléknyi autóbirtokossal vagy épp az ingázók tömegével, már egy másik, sokkal inkább politikai kérdés.)

Az elektromos hajtás terjedését segíteni kívánó, illetve környezetvédelmi célok miatt belebegtetett behajtási tilalmat a tervek szerint 2040-ben a belsőégésű motorral hajtott kocsik eladásának országos megszüntetése követheti. Ez egyelőre bátor vállalásnak tűnik, hiszen jelenleg több más nemzethez hasonlóan a franciák sem tolonganak a hibrid és elektromos autókért, így azok továbbra is csupán pár százalékos arányt képviselnek a teljes gépjármű-állományban.

Az Unió is szigorít 2030-tól: jöhetnek a kvóták

Szintén 2030-as dátummal válhat esedékessé egész Európában egy elektromosautó-kvóta bevezetése is. Az Európai Bizottság tervei szerint szűk 13 év múlva a teljes autóeladások 15 százalékát elektromos vagy egyéb, szintén emissziómentes meghajtással ellátott személykocsiknak kell majd kitennie.

Maros Sefcovic energiaügyekért felelős EU-biztos ugyanakkor hozzátette, több lehetséges szabályozást is vizsgálnak, ilyen lehet például a környezetet nem, vagy csak kissé terhelő kocsikat kínáló gyártók „pluszpontokkal” jutalmazása. Ezen felül pedig 2021-ig, majd 2030-ig tovább faragnák a benzin- és dízelüzemű kocsik károsanyag-kibocsátási normáit is.

Az EB által villantott elektromosautó-kvóta valamivel lassabb átállási tempót diktálna az autóipar számára, mint a párizsi önkormányzat, hiszen becslések szerint a villanyautók aránya már a jelenlegi folyamatok mellett is 25 százalék lesz 2025-re az összes értékesített személykocsi között.

Kiemelt Partnereink